Knjižničari Knjižnice „Fran Galović“ posjetili knjižnicu Sveučilišta Sjever

19. lipnja 2015.

Predstavnici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica posjetili su knjižnicu Sveučilišta Sjever. Domaćin im je bio njen voditelj dr.sc. Mario Kolar, dipl. knjižničar, koji ih je upoznao s cijelom, vrhunski opremljenom novom zgradom u kojoj je knjižnica smještena u kompleksu Kampus. Studenti imaju izuzetno dobre uvjete za studiranje, kao i dostupnost literaturi i bazama podataka u sveučilišnoj knjižnici. 

Prilikom posjeta potvrđena je velika uloga knjižničara gradske Knjižnice „Fran Galović“ u postavljanju osnova današnje Sveučilišne knjižnice. Naime, u prostoru svojeg prilično skučenog Stručno-znanstvenog odjela u kratkom vremenskom roku su na zahtjev Gradske uprave, nakon pokretanja Medijskog sveučilišta u Koprivnici u 2012. Godini, osigurali studentima kvalitetne knjižnične usluge i pomogli u počecima akademskog obrazovanja i boravka u našem gradu. Za ovu novu, vrlo zahtjevnu skupinu studenata nabavljena je potrebna stručna knjižna građa, a knjižničari su se sami educirali o raspoloživim izvorima informacija, bazama podataka i informacijskim pomagalima za rješavanje upita studenata. Statistika i evidencija pokazuju da su studenti najčešće koristili gradsku Knjižnicu kod zahtjeva za informacijskim pretraživanjima za teme svojih seminara i ostalih stručnih radova. Do sada je riješeno već oko tri stotine takvih zahtjeva za koje su knjižničari pronašli i predložili knjige, stručne članke i kvalitetne izvore dostupne na internetu na tražene teme.

 Studenti su često koristili i prostor Stručno-znanstvenog odjela za učenje i korištenje računala iako se  tim odjelom, zbog nedostatka prostora,  služe i ostali korisnici Knjižnice  koji žele koristiti računala za razonodu pa je ponekad i dosta bučno za tihi rad i učenje. I u prijelaznom razdoblju, kada je osnovana Sveučilišna knjižnica koja je bila smještena u „uglovnici“ na Trgu bana Josipa Jelačića, studenti su i dalje često koristili Stručno-znanstveni odjel Knjižnice i čitaonice. Otvorenjem suvremeno opremljene i funkcionalne zgrade Sveučilišta Sjever u Kampusu i sveučilišna knjižnica je preseljena u taj novi prostor. Preseljenjem svih sadržaja za studente u Kampus, zamjetno je manje korištenje prostora gradske Knjižnice od strane studenata Sveučilišta Sjever. Još uvijek se rješavaju zahtjevi za informacijska pretraživanja i to uglavnom za one studente koji žele proširiti izvore dodatnom literaturom, koristeći bogatu zbirku knjižne građe Stručno-znanstvenog odjela iz područja društvenih znanosti, posebno marketinga, sociologije, informatike i ostalih područja. Gradsku Knjižnicu također koriste kada su u centru grada i tada koriste priliku za posjet Knjižnici. 

Dobra suradnja gradske Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ i Sveučilišne knjižnice nastavlja se i dalje. Provest će se edukacija nove generacije studenata o knjižničnim sadržajima i uslugama i kako ih najučinkovitije koristiti, a uz to će biti organizirana i edukativna posjeta Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ kako bi se novi studenti upoznali s njenim prostorom i zbirkama i kako bi ih se potaknulo da, uz Sveučilišnu knjižnicu, koriste i Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ za potrebe obrazovanja ali i za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice