Knjižnicari iz pokretnih knjižnica na susretu u Pečuhu

27. travnja 2015.

Od 23. do 25. travnja 2015. u organizaciji Knjižnice „Csorba Győző“ – Centra znanja transdunavske regije, održan je 1. susret pokretnih knjižnica u Pečuhu. Susret je obuhvatio stručni skup posvećen pokretnim knjižnicama i festival bibliobusa pristiglih iz Mađarske, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a okupio je sudionike iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Portugala, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Nizozemske. Koprivničko-križevačku županiju na skupu su predstavljale Ljiljana Vugrinec i Ana Škvarić iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnice, izlaganjem o knjižničnoj mreži Koprivničko-križevačke županije i o radu bibliobusne službe Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Knjižnica „Csorba Győző“ u Pečuhu, gdje je održan stručni skup, smještena je u novoj, suvremenoj zgradi sagrađenoj 2010. kada je Pečuh bio Europska prijestolnica kulture, u kojoj su prostor također dobile Gradska knjižnica i Sveučilišna knjižnica Pečuh. U sklopu Knjižnice, od 2010. djeluje i bibliobusna služba, s dva vozila, oba financirana sredstvima Europske Unije. Cilj je ovoga skupa bio učvrstiti postojeće partnerske odnose s knjižnicama iz gradova-prijatelja grada Pečuha koje imaju uspostavljene bibliobusne službe i uspostaviti nove s knjižnicama iz ostalih europskih zemalja. Cilj je također bio promovirati pokretne knjižnice i predstaviti njihov rad u Mađarskoj i u Europi, razmijeniti iskustva, predstaviti primjere dobre prakse i postaviti temelje kvalitetnoj budućoj suradnji.

Na festivalu bibliobusa predstavljeno je osam vozila – četiri vozila iz Mađarske i po jedno iz Austrije (Graz), BiH (Bihać), Slovenije (Maribor) i Hrvatske (Vinkovci). Kako bi ih što više građana Pečuha imalo priliku vidjeti, prije druženja pored vozila na parkiralištu Knjižnice „Csorba Győző“ bibliobusi su se u svečanoj povorci, okićeni svojim državnim zastavama, provezli središtem grada. Sam festival bibliobusa posjetio je veliki broj organiziranih grupa, većinom učenika osnovnih škola iz Pečuha, ali i ostalih građana koji su sa zanimanjem razgledali sve bibliobuse i upoznali se s njihovim načinom rada u različitim zemljama.

Osim na predavanjima i festivalu bibliobusa, knjižničari su aktivno sudjelovali i na radionicama s diskusijama, a hrvatska delegacija knjižničara – sudionika 1. festivala bibliobusa u Pečuhu – također je imala čast prisustvovati prijemu kod generalne konzulice Republike Hrvatske u Pečuhu, gđe Vesne Haluga.

Ovaj stručni skup bio je izvrsna prilika za upoznavanje rada inozemnih bibliobusnih službi, načina njihova financiranja, kulturnih i animacijskih programa u bibliobusima, ali i u samim knjižnicama. Razmijenjena su iskustva i prikupljene nove ideje za unapređenje poslovanja ne samo bibliobusnih službi, već i njihovih matičnih knjižnica.  Uspostavljene veze s knjižničarima iz više europskih zemalja također su dobar temelj za mogući nastavak stručne suradnje kroz različite europske projekte u budućnosti.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice