Knjižničari iz Koprivnice i Križevaca sudjelovali na slovenskom festivalu bibliobusa u Kamniku

31. svibnja 2016.

Hrvatska delegacija putujućih knjižničara sudjelovala je 27. i 28.05.2016. na stručnom skupu i festivalu slovenskih pokretnih knjižnica u Kamniku. Ovaj tradicionalni festival,  19. po redu, okupio je ukupno 12 slovenskih bibliobusa, 2 vozila iz Hrvatske (Križevci i Rijeka) i jedno vozilo iz Mađarske (Pečuh) zajedno s njihovim posadama. Hrvatski knjižničari predstavili su slovenskim kolegama dva manja vozila (bibliokombija). Osim križevačkog bibliokombija koji je prvi put sudjelovao na susretu u Sloveniji, ovo je ujedno bila i lijepa prilika da se kolegama predstavi posve novo vozilo riječkog voznog parka i najnovije bibliobusno vozilo u Hrvatskoj – novi gradski bibliokombi koji obilazi riječka stajališta od siječnja 2016. godine.  

Iz Koprivničko-križevačke županije na skupu u Kamniku sudjelovali su Igor Kuzmić iz Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci, knjižničar i vozač križevačkog bibliokombija te Ljiljana Vugrinec (voditeljica Županijske matične službe) i Ana Škvarić (voditeljica Bibliobusne službe) iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica. Osim bibliokombija, hrvatski knjižničari su u stručnom dijelu skupa predstavili hrvatsku mrežu pokretnih knjižnica koja se sastoji od 9 bibliobusnih službi, s ukupno 13 bibliobusa, od kojih u Koprivničko-križevačkoj županiji djeluju 2. Po  broju bibliobusa i njihovoj organizaciji slični smo Sloveniji, ali je ova djelatnost u našoj zemlji ipak još uvijek slabije razvijena nego u susjednoj državi, ako se uzme u obzir da Hrvatska ima dvostruko više stanovnika  i znatno veći teritorij nego Slovenija. 

Ovaj susret bio je izvanredna prilika za učenje iz primjera dobre prakse te prikupljanje novih informacija o mogućnostima nabave i opremanja novih bibliobusnih vozila budući da su na skupu bili i predstavnici slovenskih tvrtki – proizvođača bibliobusa s dugogodišnjim iskustvom i kvalitetnim referencama. Uspostavljene kolegijalne veze sa slovenskim knjižničarima također su dobar temelj za mogući nastavak stručne suradnje kroz različite europske projekte u budućnosti.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice