Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica objavila zbornik radova „Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne: stanje i perspektive“

28. ožujka 2014.

U nakladi Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica nedavno je objavljen zbornik radova „Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne: stanje i perspektive“. Na svojih 130 stranica knjiga sadrži izlaganja s istoimenog stručnog skupa, održanog u Koprivnici 2011. godine povodom pete obljetnice održavanja knjižnične usluge za slijepe i slabovidne u Koprivnici i evaluacije njezinog značaja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Zbornik daje uvid u postojeće stanje i perspektive ove usluge u Hrvatskoj, Sloveniji i Međunarodnom savezu knjižničarskih društava i ustanova (The International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA). Istovremno, utvrđuje smjernice za buduće kvalitetnije pružanje knjižnične usluge ne samo za slijepe i slabovidne osobe, nego i sve one koji ne mogu čitati standardni tisak. Prema recenzentici, mr.sc. Ljiljani Sabljak, ovom publikacijom problematika knjižnične usluge za slijepe i slabovidne postaje široko dostupna cjelokupnoj stručnoj i kulturnoj javnosti. Ujedno se nude programi i prijedlozi za buduće djelovanje kako hrvatskoj stručnoj knjižničarskoj zajednici, tako i hrvatskoj javnosti.
Uz predgovor, zbornik sadrži jedanaeset stručnih članaka, te prilog o iskustvima korisnika koji je napisala Vesna Babić, tajnica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije pod nazivom „Knjižnica je više od posudbe zvučnih knjiga za osobe s oštećenjem vida : pozitivna iskustva članova Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije s knjižničnom uslugom za slijepe i slabovidne“.
Napomenimo da je ovo treća knjiga, koju je objavila koprivnička knjižnica i to nakon monografije „Knjižnice i čitaonice grada Koprivnice 1650.-2010. : spomenica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica ( 2010.) i priručnika „Igrajmo se ! Čitaj mi! : priče, igre i pjesmice za bebe i malu djecu : preporuke roditeljima za poticanje rane pismenosti“ ( 2012.).

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice