Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica nabavila pomagala za čitanje za osobe s oštećenjem vida i poteškoćama čitanja

25. lipnja 2021.
reproduktor

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica kontinuirano razvija svoju uslugu za osobe koje imaju oštećenja vida ili poteškoće u čitanju, a koja ove godine obilježava 15-godišnju  tradiciju. Cilj je omogućiti ovim osobama da koriste usluge Knjižnice kao i što ih koriste i osobe koje mogu čitati građu na standardnom tisku. Najnovija ponuda odnosi se na mogućnost upoznavanja i posudbe tzv. asistivne tehnologije ili pomagala za čitanje – dva reproduktora zvuka i jedno prijenosno džepno povećalo. Nabavu ovih prilično skupih pomagala koprivnička Knjižnica je nabavila zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Koprivnice te vlastitih izvora. Stručnu pomoć pri njihovom odabiru Knjižnici je pružila Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije.

Reproduktor zvuka je uređaj manjeg formata, poput mobitela, a može reproducirati zvučne knjige s memorijske kartice te ima diktafon i radio. Omogućuju slušanje zvučnih sadržaja poput knjiga, časopisa, digitalnih dokumenata, glazbe i osobno snimljenih zapisa. Može se koristiti samostalno, a po potrebi i u suradnji s knjižničnim osobljem koje će zvučnu građu Hrvatske knjižnice za slijepe skinuti s e-knjižnice i pohraniti na memorijsku karticu te je tako posuditi korisniku s uređajem. Iako je praktičniji za učenike i mlađu populaciju, također će poslužiti za popularizaciju i edukaciju informatički slabije educiranim potrebitim osobama s teškoćama čitanja.

Džepno (prijenosno) elektroničko povećalo je specijalni uređaj koji za povećavanje umjesto leća koriste video kamere i zatim taj sadržaj prikazuju na ekranu. Veličine je mobitela i omogućuje jednostavno rukovanje. Ima ugrađenu kameru s donje strane i ekran s gornje strane. Omogućava precizno podešavanje kvalitete prikaza sadržaja, razine osvjetljenja te boje podloge i slova. Može se koristiti za čitanje i povećavanje građe na standardnom tisku, naročito novina. Osim za čitanje, može se koristiti i kod potpisivanja i pisanja. Namijenjeno je za korištenje na radnom mjestu, u školi te svakodnevnim situacijama. Namijenjeno je  slabovidnim osobama, među kojima je ponajviše starijih i starih osoba.

Pomagala za čitanje namijenjena su djeci i odraslima. Namijenjena su onima koji imaju  oštećenje vida, među kojima je najviše starijih i starih osoba koje zbog dobi gube sposobnost čitanja na konvencionalni način na koji su tijekom života navikli. Također su namijenjene osobama s teškoćama čitanja – onima s disleksijom, autizmom, motoričkim smetnjama, demencijom, intelektualnim, razvojnim i socijalnim teškoćama i druge.

U koprivničkoj Knjižnici se ova pomagala mogu isprobati, a uskoro  i posuditi uz prethodnu poduku kako ih koristiti. Poduka će biti individualna i besplatna uz  prijavu i prethodni dogovor o terminu susreta u Knjižnici ili za one koji ne mogu do Knjižnice zbog teškoća u kretanju u vlastitom domu ili u domovima za starije i udomiteljskim domovima. Potrebno je učlanjenje u Knjižnicu. Već sada se informacije mogu dobiti  pozivom na telefonski broj 048/622-362/115 il na broj mobitela 099 496 1013, emailom na strucni@knjiznica-koprivnica.hr ili osobnim dolaskom u Knjižnicu na Stručno-znanstveni odjel.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice