Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica jedna je od dobitnica priznanja na natječaju za najbolje „Zelene knjižnice“ u Hrvatskoj

12. svibnja 2017.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica jedna je od dobitnica priznanja na natječaju Knjižnice Ekonomskog fakulteta u Osijeku za najbolju „Zelenu knjižnicu“ u Hrvatskoj. Nagrade i priznanja dodijeljeni su  knjižnicama u ponedjeljak, 8. svibnja 2017. u okviru Europskog tjedna Ekonomskog fakulteta Osijek koji se ove godine održavao pod temom Uhvati informacije! Iskoristi mogućnosti! Djeluj održivo!

Kako bi došli do odabira najboljih „zelenih knjižnica“ u Hrvatskoj, organizatori su proveli anketno istraživanje. Prikupili su informacije o aktivnostima “zelenog” i ekološkog poslovanja te načina djelovanja koje pojedine knjižnice primjenjuju. Vrednovala su se različita područja – zgrade knjižnica, knjižnične zbirke, zaposlenici i njihove aktivnosti, poslovni procesi i usluge te utjecaj knjižnica na okoliš i okruženje.

Deset najbolje plasiranih sudionka dobitnici su tri nagrade i sedam priznanja. Nagrade su dodijeljene školskim knjižnicama u Našicama, Osijeku i  Novoj Gradiški, a prva nagrada je put u Europski parlament u Bruxelles za dvije osobe u lipnju 2017., koju dodjeljuje prof. dr. sc. Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu. Priznanja su dobile  školska knjižnica iz Popovca, na 5. mjestu  Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica, a slijede gradske knjižnice iz Vukovara, Karlovca, Preloga, Sveučilišna knjižnica u Puli i  Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Dobiveno priznanje još je jedna potvrda rada koprivničke knjižnice, koja je još 2013. godine pokrenula program „Zelena knjižnica“ s ciljem kontinuiranog informiranja, educiranja i senzibiliziranja svojih korisnika i najšire javnosti za problematiku očuvanja okoliša i održivog razvoja. Ove se teme u suradnji s brojnim partnerima (pojedincima, udrugama, ustanovama, kompanijama, tijelima javne uprave i samouprave) provlače kroz različite knjižnične programe (nabavu knjižnične zgrade, izložbe, pričaonice, radionice, tribine, predavanja i dr.) i namijenjene su svim dobnim skupinama knjižničnih korisnika (maloj i predškolskoj djeci, osnovnoškolcima, mladima i odraslima). Iako je knjižnična zgrada zbog starosti, vlage i nefunkcionalnosti daleko od toga da bude „zelena“, to nije prepreka koprivničkim knjižničarima za osmišljavanje zelenih i ekoloških aktivnosti i projekata, koji su između ostaloga već predstavljani kao primjeri dobre prakse na domaćim i međunarodnim stručnim skupovima. Stoga je i ovo priznanje dobrodošla valorizacija njihovog svakodnevnog rada.

Više o natječaju na: http://www.efos.unios.hr/knjiznica/zelena-knjiznica-za-europski-efos-tjedan-2017/

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice