KNJIŽNICA „FRAN GALOVIĆ“ KOPRIVNICA POZIVA NA FESTIVAL BIBLIOBUSA

11. travnja 2013.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica bit će u petak, 19.4.2013. domaćin izuzetno važnog i zanimljivog međunarodnog okupljanja povodom 5. festivala hrvatskih bibliobusa i 11. okruglog stola o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj pod nazivom “MI IMAMO BIBLIOBUS! A VI?“.
Posebna atrakcija bit će Festival bibliobusa od 9,30 do 12,00 sati na Zrinskom trgu. Desetak hrvatskih bibliobusa koji će doputovati iz Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Osijeka, Rijeke, Vinkovaca, Zadra i Zagreba, kao i dva „domaća“ bibliobusa iz Koprivničko-križevačke županije – iz Koprivnice i Križevaca, bit će otvoreni za javnost, pa će to biti jedinstvena prilika svim zainteresiranim građanima, djeci i odraslima, da ih sve na jednom mjestu razgledaju. Budući da će na skupu sudjelovati knjižničari iz svih krajeva Hrvatske, a također i gosti iz Portugala, Mađarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, Festival bibliobusa će biti prilika za kulturno-tursitičku promociju našeg grada i kraja, u kojoj će sudjelovati Klub Koprivica s ponudom jela od kopriva, Medičarna Špičko s licitarskim suvenirima i gvercom, Klub biciklin, Eko-bicikl, tamburaški sastavi Harme i Cure Iz CEntra te Folklorni ansambl Koprivnica. Turistička zajednica Koprivica napravit će renesansni ugođaj, a Šareni dućan predstaviti svoju nakladničku djelatnost.
Vrhunac festivala biti će Milenijsko fotografiranje bibliobusa i gostiju festivala u izvedbi Šime Strikomana točno u 11:30 sati. Na fotografiranje se pozivaju svi građani, a dolazak su već protvrdili svi koprivnički vrtići i osnovne škole. Pomoć kod Milenijskog fotografiranja pružiti će i Vatrogasna postaja Koprivnica.
Pokrovitelji ovog zaista izuzetno zanimljivog i značajnog stručnog i međunarodnog okupljanja u Koprivnici su Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija, a skup podupire i Ministarstvo kulture RH.
Značaj ove manifestacije, čija je glavna ideja populariziranje javnih knjižnica kao temeljnih kulturnih ustanove koje trebaju biti najšire dostupne svim građanima, prepoznali su i sponzori: kompanije Hartmann i Podravka iz Koprivnice, Školska knjiga iz Zagreba, Point iz Varaždina i turističke zajednice grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.
Organizator skupa je Hrvatsko knjižničarsko društvo preko svoje Komisije za pokretne i za narodne knjižnice, a uz domaćina, Knjižnicu i čitaonicu “Fran Galović”, suorganizator je i regionalno Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.
Recimo na kraju da su pokretne knjižnice u mnogim zemljama Europe i svijeta vrlo razvijen oblik knjižnica te bibliobusi, biblikombiji, bibliobrodovi, a u nekim dijelovima svijeta deve i magarci, pa i slonovi, često djeluju kao “produžene ruke” klasičnih, stacioniranih javnih knjižnica. Cilj je što većem broju stanovnika omogućiti ostvarivanje prava na dostupnost knjiga i informacijske tehnologije potrebnih za informiranje, učenje i korištenje kulturnih sadržaja. Posebnost je pokretnih knjižnica što s istom opremom, knjižničnim fondom i osobljem mogu pružati knjižnične usluge na više lokacija. Stoga se pokretne knjižnice smatraju najekonomičnijim, a često i jedinim mogućim načinom osiguravanja knjižničnih usluga za stanovništvo slabo naseljenih područja, malih prometno izoliranih naselja i slično.
Iako je Hrvatska, po svojim demografskim, prometnim i gospodarskim obilježjima idealna za organiziranje knjižničnih usluga u pokretnom obliku, tek deset hrvatskih županija od ukupno dvadeset i jedne, ima uspostavljene službe pokretnih knjižnica. Namjera je ovog stručnog skupa, stoga, poboljšati informiranost javnosti i financijera o stanju, mogućnostima i potrebama za pokretnim knjižnicama u Hrvatskoj te potaknuti odgovorne na svim razinama društva da podrže uspostavu novih i razvoj postojećih službi pokretnih knjižnica.
Više informacija o stručnom skupu “Mi imamo svoj bibliobus! A vi?” i Festivalu bibliobusa u Koprivnici možete pročitati na mrežnim stranicama Knjižnice i čit

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice