Književnik Uroš Petrović oduševio koprivničke učenike

27. travnja 2016.

Koprivnički učenici su u srijedu, 20.4.2016. imali priliku družiti se s poznatim književnikom za djecu i mlade iz Srbije Urošem Petrovićem. Koprivnica je prvi od pet gradova u kojima će autor gostovati tijekom književne turneje povodom Noći knjige koju organiziraju Goethe institut u Zagrebu i Beogradu, od 20. do 22.4.2016. Prije samog susreta u Knjižnici je potpisan i sporazum o suradnji s Goethe institutom Kroatien zahvaljujući kojoj će Koprivničanci moći posuditi aktualnu građu na njemačkom jeziku.
    
 Susretu su prisustvovali učenici trećih razreda koprivničkih osnovnih škola te polaznici viših razreda COOR „Podravsko sunce“. Od samog početka pa sve do kraja književnog susreta autor je uspio zadržati pažnju učenika, potaknuti ih na razmišljanje i držao ih u neizvjesnosti zagonetkama iz njegovih knjiga. „Okreneš li ga naopako, gubi trećinu“ ili „Iznad nje vatra gori, oko nje se pjesma ori.“ samo su neke od zagonetka na koje su svi pokušali dati odgovor, a za točno rješenje djeca su morala uhvatiti lopticu s male udaljenosti te su dobili „prosvjetljenje“ uz pomoć posebnog stroja. Ovakvim pristupom u radu s djecom „mozgogimnastičar“  Uroš Petrović  želi skrenuti pozornost na potrebu da se djecu podučava da hrabro, drugačije, kreativnije razmišljaju,  da i sami smišljaju zagonetke i pronalaze rješenja. Nakon neuspješnih rješenja, učenici  nisu htjeli odustati sve dok nisu sami odgonetnuli zagonetku. Na kraju susreta, autor je pokazao djeci zagonetni predmet, no djeca nisu uspjela pogoditi čemu taj predmet služi. Rješenje je ostavljeno u Dječjem odjelu Knjižnice, a svi sudionici  mogu se javiti u Knjižnicu ukoliko znaju odgovor. Tako će i nakon susreta  moždane vijuge i dalje raditi, a nadamo se da će sudionici ovaj susret još dugo pamtiti.
    
Uroš Petrović autor je dvanaest knjiga koje su prevedene na nekoliko europskih jezika, a u svojoj zemlji dobitnik je i brojnih književnih nagrada. S dr. Rankom Rajovićem koautor je „NTC sustava učenja“ koji se provodi i u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama Europe. Gostuje  kao predavač na fakultetima, u školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu. Bio je dugogodišnji predsjednik Mense Srbije i jedan je od najuspješnijih u rješavanju IQ-X testa na svijetu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice