Književni susret s Julijanom Matanović i Pavlom Pavličićem

21. listopada 2019.

Galovićeva jesen u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

U petak 25.10.2019. u 19.00 sati održat će se tribina Libarenje na kojoj gostuju suvremeni hrvatski književnici Julijana Matanović i Pavao Pavličić, među ostalim i najpoznatiji hrvatski književni par. Tribina će se održati u sklopu 26. Galovićeve jeseni, međunarodnog festivala književnosti.

Julijana Matanović (1959.) suvremena je hrvatska spisateljica, sveučilišna profesorica u miru, književna znanstvenica, kritičarka i urednica. Objavila je više romana i zbirki proze, među kojima su najpoznatiji „Zašto sam vam lagala“, „Kao da smo otac i kći“, „Bilješka o piscu“ te „I na početku i na kraju bijaše kava“. Piše i za djecu i mlade („Rečeno – učinjeno“, „Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom“) te stručna i esejistička djela („Krsto i Lucijan“, „Tko se boji lika još“). Osim velikog broja čitatelja njezinih knjiga, vjerojatno je najčitanija hrvatska književnica na internetu zahvaljujući svojem popularnom blogu i objavljivanju na društvenim mrežama (dio toga predstavljen je u knjizi „Ljuta godina“). Dobitnica je brojnih književnih i ostalih nagrada. 

Pavao Pavličić (1946.) suvremeni je hrvatski pisac, književni povjesničar, feljtonist i scenarist, profesor emeritus Zagrebačkog sveučilišta, redoviti član HAZU-a. Jedan je od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca svih vremena. Objavio je preko 100 knjiga, od kojih su najpoznatije „Večernji akt“, „Koraljna vrata“, „Dobri duh Zagreba“ i „Trojica u Trnju“, koja su i dio školske lektire. U široj javnosti najpoznatiji je i po krimićima i fantastičnim trilerima, a objavio je i povijesne, društvene i druge vrste romana, romane i priče za djecu te memoarska i feljtonistička djela. Objavio je i više desetaka vrijednih stručnih djela o hrvatskoj književnosti. Prevođen je na više svjetskih jezika, dobitnik je najprestižnijih književnih nagrada, kao i nagrada za književno-znanstveni rad. 

Naš najproduktivniji živući klasik hrvatske književnosti, Pavao Pavličić i Julijana Matanović u braku su već dvije godine, a iza njih je osječka životna avantura i povratak u Zagreb. Književni susret s autorima vodit će Mario Kolar koji će u ovom zanimljivom književnom dvoboju biti spona koja će povezati životne i književne zanimljivosti ovih autora.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice