Kak´ nas je špotala Božena Loborec – večer sjećanja

19. listopada 2016.

Večer sjećanja na Boženu Loborec u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, prigodom početka Međunarodnog festivala književnosti Galovićeva jesen, u srijedu 26. 10. 2016. održat će se večer sjećanja na Boženu Loborec. Povod je 90. obljetnica rođenja ove istaknute koprivničke književnice, dugogodišnje prosvjetne radnice i direktorice koprivničke knjižnice od 1980.-1988.

U 18.30 sati na zgradu će se knjižnice, u suradnji s Družbom „Braća Hrvatskoga Zmaja“, postaviti spomen-ploča Boženi Loborec, a u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu održat će se večer  ´pošpotanih autora´ pod nazivom „Kak´ nas je špotala Božena Loborec“ u suradnji s koprivničkim ogrankom Društva hrvatskih književnika.

Božena Loborec rođena je u Koprivnici 2. 6. 1926., a u Koprivnici je i umrla 3. 1. 2003. U hrvatskom kulturnom prostoru poznajemo je između ostaloga po njenom romanu za djecu ´´Četiri dječaka i jedan pas´´ i kao vrsnu kajkavsku pjesnikinju, u Koprivnici je se sjećamo kao nastavnice i ravnateljice knjižnice, dok je u cehovskom – književnom okruženju bila poznata i kao dobronamjerna starija, iskusnija kolegica. Na svoj osebujan, lucidan, ponekad strog, ali uvijek dobronamjeran način književnicima početnicima ili onim manje sigurnima rado je davala savjete, pisala predgovore i pogovore, a iza sebe je ostavila i zavidnu produkciju prikaza djela podravskih pisaca. Bila je pjesnikinja, prozaik, esejist, feljtonist i satirik. Objavila je knjigu kajkavskih pjesama „Čez mene ljudi idu“, već spomenute pripovijetke za djecu „Četiri dječaka i jedan pas“ po čijem predlošku je snimljena i TV serija, roman „S one strane oblaka“, zbirku satiričkih pjesama „Bajkači“, zbirke pjesama „Dječak je korak do prašume“ i „Za moje blizance“ te eseje „Skriveno u riječima koprivničkih pisaca“. Pisala je i pod pseudonimom Ivan Husni. Posmrtno joj je objavljena knjiga satiričnih tekstova „Tri fertala na čušpajz“ i knjiga poezije „Kad smo bili zečevi“.

Posjetitelji mogu očekivati zabavnu večer koja će upotpuniti sliku o našoj znamenitoj Koprivničanki Boženi Loborec. Moderator razgovora bit će Darko Pero Pernjak, uvodno izlaganje će imati Mihaela Cik, a Božene će se prisjećati Dragutin Feletar, Maja Gjerek, Mladen Levak i mnogi drugi.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice