Jubilarni 5. TEDxKoprivnicaLibrary

7. svibnja 2015.

U petak, 15. svibnja, s početkom u 18:30 u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica TEDxKoprivnicaLibrary će zapaliti svoju 5. svjećicu. TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednim širenja počela s radom u Kaliforniji prije 30 godina. Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ je prva knjižnica u EU koja je nositelj TED-ove licence od 2013. godine pod nazivom TEDxKoprivnicaLibrary gdje „x“ označava da je to „samostalno organiziran TED događaj“. 

5. TEDxKoprivnicaLibrary donosi šest govora i osam govornika: Sandra Vidak, Ana Pavlek, Tamara Belović, Vedran Peruničić, Miran Katar, Marko Ferek, Tomislav Terstenjak i Petar Rikić.

Sandra Vidak, mlada koprivnička molekularna biologinja s bečkom adresom, govorit će o najnovijim znanstvenim spoznajama na području ljudskog starenja. Objasnit će  koji je njezin doprinosi shvaćanju starenja proučavajući rijetku i tešku genetsku bolest zvanu progerija.

Anu Pavlek, Tamaru Belović i Vedrana Peruničića povezuju dvije velike ljubavi: ljubav prema bicikliranju i ljubav prema čitanju. Oni će doslovno dobiciklirati iz Zagreba da promoviraju bicikliranje i čitanje što su zajedno objedinili u projekt „Bibliocikliranje“, a prije TEDx-a će održati i radionicu za poticanje čitanja.

Miran Katar je mladi koprivnički grafički dizajner zaokupljen izradom vlastitih električnih gitara. Uz to bavi se kiparstvom i glazbom, a važno iskustvo je skupio i sudjelujući u poduzetničkoj TV emisiji. Svoju temu naslovio je „Motivacija u otkrivanju prozora u budućnost“.

Marko Ferek je mladić sa zavidnim tempom održavanja predavanja i radionica: održao ih je više od 300 od kad je prije deset godina osnovao udrugu Buđenje. Radijus njegovih predavanja i radionica je također velik: Hong Kong, Malta, Irska, Ljubljana, London, Liverpool, Manchester, Bruxelles, Toronto, Beograd, Orlando, Budimpešta, da spomenemo neke. Sve te milje i sve izgovorene riječi bile su samo s jednim ciljem: upoznati ljude s poremećajem zvanim ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj).

Tomislav Terstenjak je rođeni Varaždinac, studirao je u Rijeci pedagogiju i povijest a pola mu je desetljeća Koprivnica mjesto rada. Cilj njegovog govora je predstavljanje rada humanitarne udruge „Šegrtsko srce“ Obrtničke škole Koprivnica, udruge koja je svojim radom početkom 2015. zasluženo dobila nagradu Ponos Hrvatske. 

Petar Rikić, rođeni Koprivničanac, rijetko kad je doma. Više ga vuku daljine Južne Amerike, točnije područja uz najveću rijeku svijeta – Amazonu. Stoga su mnoge njegove ekspedicije vezane uz Amazonu: ekspedicija Panamericana 2011./2012., ekspedicija Ande-Amazona 2013. i ekspedicija Misija Amazona 2013./2014., kao i ekpedicija Oko svijeta 2009. i ekspedicija na krajnji sjever Norveške 2008.

Sponzori programa su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Podravka,  Tiskara Rihtarić, Avalon, 2che, Pampa čaj, Medičarna Špičko i Rooster pub. Medijski pokrivaju Glas Podravine i Koprivnica.net. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice