Još jedan uspjeh – Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica u mreži 100 vodećih narodnih knjižnica u Europi

18. prosinca 2013.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica postala je član projekta Europeana Awareness Public Libraries Network, koja okuplja 100 vodećih narodnih knjižnica u Europi. Cilj projekta je osvještavanje najšire javnosti o Europeani, najvećoj europskoj digitalnoj knjižnici koja na jednome mjestu nudi pristup i informacije o kulturnoj baštini europskih knjižnica, muzeja, arhiva i audiovizualnih zbirki (http://www.europeana.eu/).
Korist članstva u ovoj mreži su nove mogućnosti suradnje s drugim knjižnicama u Europi, dobivanje tehničke i pravne ekspertize Europeane, veća dostupnost digitalnim sadržajima i agregatorima kao i sudjelovanje u zajedničkim, europskim projektima.
Prva kampanja u kojoj će sudjelovati i koprivnička Knjižnica posvećena je obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata 1914.-1918. Tim povodom i u Koprivnici će se organizirati Dan prikupljanja sjećanja na Veliki rat. Već sada se pozivaju građani Koprivnice i naše Županije da podijele svoja obiteljska sjećanja kao i memorabilije (npr. predmete, dokumente, pisma i fotografije članova svojih obitelji – sudionika tog rata), koja će se u koprivničkoj knjižnici bilježiti – skenirati i snimati te pohranjivati u Europeanu. Na taj će način i građani, a ne samo eksperti sudjelovati u kreiranju sadržaja Europeane.
Radionica za članove i partnere projekta Europeana Awareness Public Libraries Network održana je 11.12.2013. u Ateni, glavnom gradu Grčke. Koprivničku knjižnicu predstavljala je ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina, koja je prije toga sudjelovala i na dvodnevnoj konferenciji „Future Library“, 9.-10.12.2013. Ova konferencija, nekonvencionalna po strukturi, formatu i interaktivnom uključivanju sudionika, problematizirala je ulogu i nove modele narodnih knjižnica u Grčkoj, jugoistočnoj Europi i globalno, u vrijeme velike ekonomske krize, rasta nezaposlenosti, prije svega mladih, osiromašenja i socijalne polarizacije s jedne strane te ubrzanog razvoja komunikacijsko-informacijske tehnologije s druge strane. Knjižnice danas trebaju biti više od knjiga, okrenute konkretnim potrebama ljudi i razvoju lokalnih sredina u kojima djeluju.
Da je koprivnička knjižnica svojim novim modelom knjižnice koji fokus stavlja na društveno uključivanje građana i nove digitalne usluge prepoznata i u međunarodnim okvirima, dokazuje i primanje u članstvo prestižne Europeanine mreže narodnih knjižnica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice