IZVJEŠĆE O PREDAVANJU „MUCANJE“

14. travnja 2008.

IZVJEŠĆE O PREDAVANJU „MUCANJE“

ODRŽANOM U KNJIŽNICI I ČITAONICI „FRAN GALOVIĆ“

U KOPRIVNICI 7. TRAVNJA 2008.

U okviru projekta «Roditeljstvo: radost, brižnost, odgovornost» koji u partnerstvu provode Knjižnica i čitaonica «Fran Galović» u Koprivnici i koprivnička podružnica Udruge roditelja Korak po korak, u stalnom terminu prvog ponedjeljka u mjesecu, 7. travnja 2008. dipl. defektolog – logoped Jadranka Bosanac održala je predavanje pod nazivom «Mucanje».

Predavanjem su obuhvaćeni svi značajni aspekti mucanja – od definicije i objašnjenja uzroka mucanja, problema koje imaju osobe koje mucanju, njihovih emocionalnih i socijalnih poteškoća do tretmana mucanja i preporuka roditeljima i učiteljima kako mogu pomoći djeci koja mucaju. Neke od važnih preporuka u komunikaciji sa osobama koje mucaju su: pozorno slušajmo dok nam govore i pričekajmo da izgovore riječ do kraja, ne dopunjujmo njihove riječi ili misli i ne govorimo umjesto njih kada nastupi teškoća u govoru. Ne tražimo od djece da ulože veći trud kako bi izbjegla mucanje ili da ponavljaju riječ dok je tečno ne izgovore; ne govorimo im da uspore s govorom ili da razmisle što će reći prije nego počnu govoriti. Budimo im podrška (bez sažalijevanja), razvijajmo pozitivne stavove i ohrabrujmo ih.

Nakon predavanja diskutiralo se o potrebi za zapošljavanjem logopeda u Koprivnici kojemu bi mogli ići roditelji s djecom predškolske dobi. Udruga roditelja «Korak po korak» pokrenula je inicijativu za zapošljavanje logopeda u okviru koje je ispitala potrebe za logopedskim tretmanom djece predškolske dobi. Utvrđeno je da tu potrebu ima od 10 do 27 % djece polaznika starijih grupa u vrtićima na širem području Koprivnice. Nastavlja se sa tom inicijativom organiziranjem sastanka članova institucija koje bi mogle utjecati na zapošljavanje logopeda.

S projektom „Roditeljstvo: radost, brižnost, odgovornost“ nastavljamo prvi ponedjeljak u svibnju (5. svibnja 2008.) predavanjem na temu «Komunikacija roditelj – dijete» koje će održati Mario Horvat, dipl. pedagog.

Renata Glavica,

predsjednica Udruge Korak po korak – Podružnica Koprivnica

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice