Izradi svoju igračku od papira – natječaj

23. siječnja 2018.

Natječaj za djecu i mlade uz izložbu SVIJET PAPERTOYSA autora Marka Zubaka u Galeriji ULUPUH. U Galeriji ULUPUH u ožujku će se otvoriti izložba SVIJET PAPERTOYSA na kojoj će Marko Zubak (1979.) izložiti skulpture od papira i kartona, tzv. paper toys (igračke od papira).

Marko Zubak

Na spomen igračke od papira, ljudi najčešće pomisle na jednostavnu origami konstrukciju kakvu smo gotovo svi radili kao djeca, avion ili čamac od novinskog papira ili slično. Neki pomisle na igračke koje su se izrezivale iz raznih časopisa ili s kutija dječje hrane, slagale se pomoću raznih utora i krilaca zadržavajući pri tom uvijek izrazito dvodimenzionalni izgled.  Oblikovanje papira javlja se istovremeno s pojavom papira u Kini, u prvom stoljeću nove ere, a njegovim dolaskom u Japan, u šestom stoljeću, taj kreativni izričaj dobiva naziv „origami“ (ori-savijanje, kami-papir) gdje biva povlasticom bogatih koji su si mogli priuštiti taj tada ekskluzivni materijal. S pojavom kompjutera i, naročito, Interneta, nastupa nova era u oblikovanju papira. S Interneta se najednom mogu besplatno „skinuti“ razni modeli vozila, likovi iz igrica i filmova, životinje i još mnogo drugih proizvoda, neki zapanjujuće složenih i preciznih oblika. Ubrzo nastaju računalni programi namijenjeni upravo oblikovanju modela za papirnatu izradu, te im broj nezaustavljivo raste, a njihova izrada postaje sve složenija. Istovremeno s ovom produkcijom pojavljuju se umjetničke ili dizajnerske papirnate igračke čija je glavna karakteristika dizajn likova, oživljavanje konstrukcije koja izlazi iz dvodimenzionalnih oblika. U ovom slučaju oblik nastaje u umjetnikovoj glavi, metodom pokušaja i pogreške, izrezivanjem i lijepljenjem papira, što ovaj način rada približava kiparstvu ili dizajnu ambalaže.

Marko svoje likove i predmete izrađuje u više varijanti, podjednako pažnju posvećujući njihovoj konstrukciji kao i obradi ploha – često isti oblik oslikava na različite načine, ili varira položaj pojedinih dijelova, pa tako nastaju ciklusi ili serije kao što su Nindže, Roboti, Pingvini, Mudraci… Njima tumači stvari koje opaža oko sebe, odnose među ljudima, situacije u kojima se nalaze. Ljudskim likovima pridaje različite karaktere, položajem tijela, držanjem ruku ili pognutom glavom, iscrtavanjem lica. Veliku pažnju posvećuje izradi – plohe se skladno sastaju u bridovima, bez nabora, rupa i tragova lijepljenja koje je izvedeno s unutrašnje strane, sa za to predviđenim krilcima.

 

Pozivamo te da sam izradiš igračku od papira na sličan način – to može biti neka figura, ljudski lik, životinja, ili lik iz mašte – ili bilo koji predmet (kuća, brod, automobil…) koji ti se učini zanimljiv. Zovemo te predmete igračkama, no neka one budu više od toga – likovima pridaj osobnost, karakter, predmetu neki dodatak iz mašte, nešto što će ga razlikovati od njegovih pandana u stvarnosti. Za razliku od origramija, gdje se forma dobiva presavijanjem papira, ovdje se do oblika dolazi “krojenjem”, izrezivanjem komada papira i njihovim spajanjem (lijepljenjem) u volumene. Već kombiniranjem jednostavnih geometrijskih oblika možeš stvoriti čudesan svijet iz mašte. Mi ćemo krenuti od kocke. Da bi proces bio lakši, krenuti ćemo s gotovim krojem kocke koji ima predviđena krilca za ljepljenje, tako da ju trebaš samo izrezati, na označenim mjestima presaviti te zalijepiti.

Gornji nacrt možeš ispisati ili jednostavno precrtati te potom izrezati i svinuti prema uputama. Sada kada imaš gotov prvi element, na tebi je da pustiš mašti na volju i od kocke, dodavanjem volumena, napraviš neki lik, životinju ili nešto treće. Da bi ti bilo lakše raditi, kad budeš izrađivao vlastite oblike, uvijek predvidi sa strane krilca za ljepljenje.

Fotografije vaših uradaka pošaljite nam e-poštom na adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 28.2. 2018. U mejlu navedite ime i prezime; koliko godina imate i g

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice