Izložba razglednica „U potrazi za Madame Rousseau“

21. ožujka 2016.

„U potrazi za Madame Rousseau“ naziv je izložbe razglednica francuskih gradova i krajolika s početka 20. stoljeća, koja će se povodom obilježavanja Mjeseca frankofonije moći razgledati u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica od 22. do 31.3.2016. godine.

Radi se o razglednicama koje nas vraćaju sto i više godina unatrag u neka daleka, prošla vremena u kojima se živjelo sporije i mirnije nego li danas. O tome svjedoči i običaj slanja i primanja razglednica, koji se danas gotovo potpuno izgubio, kao i krasopisi poruka punih uljuđenosti i fraza uvažavanja. 

Kolekcionar Zlatko Ivković, Koprivničanac koji živi u Zagrebu, za ovu priliku ustupio je koprivničkoj Knjižnici zbirku razglednica upućenih Francuskinji, izvjesnoj udovici Justine Rousseau, koja je živjela u Koprivnicu 1905. i 1906. godine podučavajući francuski  jezik i glazbu. Ujedno je bila oduševljena kolekcionarka razglednica i članica kluba koji je u Francuskoj okupljao razmjenjivače razglednica – kartofile. 

Na ovoj izložbi predstavljen je je tek mali izbor od ukupno tristotinjak razglednica koje je Madame Rousseau primila u Koprivnici, a preostali dio zbirke u posjedu gospodina Ivkovića s oko dvjestotinjak razglednica slan joj je u Zagreb i Beč, gdje se potom također zadržavala i živjela u potrazi za poslom. Zanimljivo je da je g. Ivković cijelu kolekciju kupio u jednom antikvarijatu u Banja Luci, no ništa ne zna o tome kako je tamo dospjela. Druga zanimljivost je da koprivnička Knjižnica, zahvaljujući ovom kolekcionaru, već od ranije ima u svojoj zbirci zavičajnih razglednica i nekoliko onih s motivima Koprivnice kakva je bila prije stotinu i deset godina. Njih je Madame Rousseau slala iz Koprivnice u Pariz izvjesnom Georgesu Texieru, jednom od svojih korespodenata s kojim se posebno zbližila.  Iz njih se u osnovnim crtama može iščitati životni put udovice Rousseau (zahvaljujući prijevodu Maje Kučan, legendarne koprivničke gimnazijske profesorice francuskog jezika u mirovini).  

U svakom slučaju, ove razglednice francuskih gradova i krajolika, kao i stare Koprivnice potakle su koprivničke knjižničare da uđu u trag jednoj Francuskinji  – učiteljici koja je u potrazi za poslom živjela u našem gradu na samom početku 20. stoljeća, udovici koja je sahranila muža u Zagrebu, imala rodbinu u Zagrebu u poznatoj obitelji Budicki, kao i u Samoboru te strastveno obožavala putovanja i sakupljanje razglednica. Životni put udovice Justine Rousseau upućuje  koprivničke knjižničare na daljnja istraživanja života, običaja i prilika u Koprivnici i Europi na početku 20. stoljeća, što će u budućnosti rezultirati novim digitalizacijskim projektom, koji će ove razglednice učiniti dostupnima svima zainteresiranima putem interneta. Papirna verzija razglednica, kao što je to već običaj u kolekcionarskim krugovima,  traži svojeg novog vlasnika 

Na kraju prilažemo preveden dio teksta s jedne od razglednica Madame Rousseau, poslan iz Koprivnice u Pariz 2.12.1905.

Gospodine,

činjenica da vjerojatno neću putovati razlog je moje ljubavi prema razmjenjivanju razglednica (kartofiji). Htjela sam ponovno vidjeti, prizvati u sjećanje sve što sam u svojoj dugoj lutalačkoj karijeri vidjela i proživjela. A Vi biste me trebali vidjeti  u momentu kad dobivam razglednice i nalik sam na dijete, veliko dijete. Neki dan sam naišla na stihove pjesnika koji je izvrsno izrazio moje osjećaje:

Putujete oblaci, putujete ponad pjenećeg mora.

Toliko sam volio putovati, volio uvijek putovati.

Sve sam proživio u putovanjima,

Proživio sam sreću i nesreću.

Putujte oblaci ponad pjenećeg mora.

Pripremila: D. Sabolović-Krajina

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice