Izložba “Putujemo Europom” skupine “Zmajići” DV “Tratinčica”

18. ožujka 2022.

U rujnu 2021. odgojiteljice Jelena Matijaško, Jelena Premec i Bojana Kežman odlučile su na likovno-literarni natječaj „O Europi dječjim očima“ koji se održava u okviru projekta „Za dječji glas u Europi” prijaviti radove dječje skupine Zmajići. Nakon što su radovi dovršeni, interes djece za upoznavanjem novih zemalja kroz knjige, slikovnice i druge izvore nije nestao, a Zmajići su odlučili i dalje širiti horizonte i upoznati se s europskim građevinama kao što su Eiffelov toranj, Tower Bridge, Kosi toranj i Koloseum. Dječja radoznalost nakon toga ih je odvela u Italiju, a kako njihovi interesi ovdje nisu prestali, započeo je projekt „Putovanje Europom“.

U okviru projekta Zmajići su učili o Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Austriji, Cipru i Grčkoj. Ovih dana Zmajići borave u Ukrajini o kojoj mnogo čuju iz medija i od obitelji – uče o prirodnim bogatstvima, kulturi i stvaralaštvu ukrajinskih umjetnika, a posebnu pažnju posvetili su glazbenicima koji potječu iz Ukrajine, a skladali su poznata djela kao što su „Peća i vuk“ i „Labuđe jezero“. Znanja redovito nadopunjuju čitajući dječje knjige i enciklopedije, te slikovnice koje pronalaze u knjižnici.

Pripreme za školu važan su dio odgojno obrazovnog programa za predškolarce, a ova putovanja dio su te pripreme. Zmajići se upoznaju s kulturnim, prirodnim i geografskim obilježjima europskih zemalja, ali uče i o drugim temama – praćenje vremena uz pomoć sata učili su proučavajući Big Ben, izmjenu godišnjih doba kroz grčke mitove, motoričke sposobnosti vježbali su uz Olimpijske igre, koordinaciju i ritam uz flamenko, a dane u tjednu učili su prateći putovanja odgojiteljica putem video poziva za vrijeme trajanja njihovih edukacija u Španjolskoj i Cipru u sklopu Erasmus+ projekta „Kreni dalje!“.

Projekt “Putovanje Europom” u knjižnici je predstavljen kroz dvije vezane izložbe u dva tjedna. U prvoj izložbi prikazani su dječji radovi i aktivnosti vezane uz Grčku, a u drugoj uz Englesku. Izložbe traju od 16. ožujka do 1. travnja 2022.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice