Izložba povodom Tjedna zabranjenih knjiga u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica

2. listopada 2012.

Povodom obilježavanja Tjedna zabranjenih knjiga, od 30. rujna do 6. listopada 2012., u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica predstavljena je izložba zabranjenih i osporavanih knjiga. U Tjednu zabranjenih knjiga slavi se sloboda čitanja, slobodan i besplatan pristup informacijama, a uključuje knjižničare, izdavače, prodavače knjiga, novinare, učitelje i sve vrste čitača.

Svrha je upozoriti javnost na pravo vlastitog mišljenja i pravo čitanja, o čemu govori i izjava Knjižnice i intelektualna sloboda Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) i Komisije za slobodan pristup informacijama (FAIFE). Prema Općoj deklaraciji Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima svaka osoba ima temeljno pravo pristupa svim oblicima znanja, stvaralačkog mišljenja i intelektualne aktivnosti, kao i javnog izražavanja svojih pogleda. Zauzimanje za intelektualnu slobodu temeljna je odgovornost knjižnice i knjižničnog osoblja. (http://dzs.ffzg.unizg.hr/text/kiis.htm)
Svake godine Američko udruženje knjižničara (ALA-American Library Association: http://www.ala.org/advocacy/banned) obajvljuje popis knjiga za koje su zaprimili pritužbe i pokušaje zabrane određenih knjiga. Neke od tih osporavanih knjiga koje su se pojavile na popisu (neke i nekoliko puta) u posljednjih deset godina su: Igre gladi (trilogija) Suzanne Collins (razlozi: antietnički, antiobiteljski, bešćutan, uvredljiv jezik, mističan/sotonski, nasilje; na listi: 2010. i 2011. godine); Ubiti pticu rugalicu Harper Leea (razlozi: uvredljiv jezik, rasizam; na listi 2009. i 2011. godine); Lovac u žitu J.D. Salingera (razlozi: uvredljiv jezik, seksualno eksplicitan, neprikladan za ciljanu dobnu skupinu; na listi: 2001., 2005. i 2009. godine); Harry Potter J.K. Rowling (razlog: mističan/sotonski; na listi: 2001., 2002. i 2003. godine).
Razlozi cenzure knjiga obično su politički, religijski ili moralni, pa tako u različitim dijelovima svijeta smatraju da su određene knjige nepoćudne za čitatelje. Kao primjer navodi se Alisa u zemlji čudesa Lewisa Carola koju je kineska vlast zabranila 1931. godine jer su smatrali da životinje previše sliče čovjeku. U Australiji je neko vrijeme bila zabranjena knjiga Breat Easton Ellisa Američki psiho, a danas se posuđuje i prodaje samo punoljetnim osobama. (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_books_banned_by_governments)
Tjedan zabranjenih knjiga obilježava se diljem svijeta od 1983. godine, a ove godine se obilježava i 30. obljetnica slobode čitanja.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice