Izložba povodom 25 godina Nakladničke kuće Mali princ

24. kolovoza 2016.

Od 22. do 31.8.2016. godine u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ možete pogledati zanimljivu izložbu o Nakladničkoj kući Mali Princ koja slavi 25 godina postojanja.

Nakladnička kuća Mali Princ d.o.o. osnovana je  prije 25 godina (24. lipnja 1991.). Osnivači Vesna i Vjekoslav Prvčić prije toga su  već dvije godine vodili prvu privatnu knjižaru u Koprivnici pod istom imenom.  Od samog početka knjižara, a kasnije i poduzeće, svojim profilom pokazivali su ljubav osnivača prema knjizi. Posebno brižan odnos prema lokalnim temama i autorima, što je danas vidljivo iz cjelokupnog objavljenog programa.
Osobitost poslovanja i nakladništva Malog Princa je načelo one man book. Naime, najveći dio materijala za tiskanje pripremao je (lektorirao, stilski dotjerivao, unosio u kompjuterski slog, uređivao, korigirao i opremao) urednik Vjekoslav Prvčić. Najčešće pronalazio je buduće autore, pomagao im tijekom stvaranja rukopisa, iznalazio sredstva za tiskanje, a nakon tiskanja obavljao i sve komercijalne poslove kako bi poduzeće moglo nastaviti s nakladničkom djelatnošću.

Tako su ovjekovječene najljepše slike zavičaja i svjedočanstva o bogatstvu prirodne baštine (dr.Radovan Kranjčev, PRIRODA PODRAVINE), o bogatstvu kulturne baštine (dr. Ivan Ivančan, SJEĆANJA I SNATRENJA), vrijedni zapisi o životu grada u prošlosti (Feletar-Prvčić, KOPRIVNICA NA STARIM RAZGLEDNICAMA); dr. Krešimir Švarc, ŠTIKLECI IZ STARE KOPRIVNICE, eseji i proza posvećena  zavičaju (Vjekoslav Prvčić, OBLOOK NA PODRAVINU; POHVALA KLETI ).

Nakon 25 godina nakupilo se mnogo autora i zastupljenih tema. Od poetskih do biografskih, od zavičajnih do općih, od vjerskih do obljetničkih, sportskih,  marketinških… Ovo je prvi put da su svi izloženi na jednom mjestu.

NEZAVISNI TJEDNIK KOPRIVNIČKE NOVINE

U poslovanju Nakladničke kuće ističe se i projekt iz 1995. godine tj. pokretanje nezavisnog tjednika Koprivničke novine. Osnivači tjednika bili su Josip Friščić, Mladen Antolić i Vjekoslav Prvčić. Prvi broj Koprivničkih novina izišao je 7. rujna 1995. godine. Direktorica lista bila je Vesna Prvčić, glavni i odgovorni urednik Vjekoslav Prvčić,  a tajnica redakcije Sanja Vargović. Njih troje bili su jedini zaposlenici lista. Svi drugi bili su vanjski suradnici, uključujući i izvršnog urednika Ivu Čičina-Mašanskera.  Redakcija je bila u iznajmljenom prostoru na adresi Trg mladosti 1a.  Cjelokupan inventar redakcije sastojao se od tri radna stola, dva stara mehanička pisača stroja, jednog telefona, jednog faxa i električnog kuhala za kavu.

Posljednji broj novina izašao je 30. kolovoza 1996.  godine. Tiskana su ukupno 52 broja. Redakcija je okupila preko 80 suradnika različitih profila i profesija. Projekt je od samog početka bio izvrgnut golemom pritisku vlasti, pa je zbog nedostatka novca  ugašen 1996. godine, nakon godinu dana izlaženja.
List Koprivničke novine odigrao je značajnu ulogu u razvijanju kulture društvenog dijaloga, očuvanja građanskih, kulturnih i drugih vrijednosti važnih za zdrav život grada Koprivnice.
Svi brojevi Koprivničkih novina mogu se pronaći u elektroničkom oblika na mrežnoj stranici Knjižnice Fran Galović iz Koprivnice.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice