Izložba povodom 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata

14. studenoga 2018.

„Sanjal da sem bral vinograda…“

Povodom obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, 11.11.1918., u izlogu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica postavljena je izložba na kojoj je predstavljen ratni dnevnik Martina Bosorića iz Virja. Dnevnik je nedavno donirao Knjižnici Bosorićev praunuk Robert Ferenčić. Ovom vrijednom donacijom obogaćena je Zavičajna zbirka koprivničke Knjižnice. Radi se o ratnom dnevniku iz Prvog svjetskog rata koji je od 1915.-1917. vodio Martin Bosorić iz Virja. Riječ je o kronološkim zapisima u više malih bilježnica, koji su pisani olovkom i tintom, najčešće u par riječi ili rečenica. Prate Bosorićev boravak na fronti od 21.1. 1915. do 15.3.1917. Nekoliko dužih opisa odnosi se na opis bitke i zarobljavanje do kojega je došlo  26.2.1915. u šumi, 17 kilometara od mjesta Doline u Galiciji, kao i na uskršnje i božićne u zarobljeništvu.  Građa je u prilično lošem stanju pa je Knjižnica „Fran Galović“ planira restaurirati jer je važno i autentično svjedočanstvo o sudjelovanju jednog Podravca u Velikom ratu, a također i zbog činjenice da se u Hrvatskoj sačuvalo relativno malo ovakvih ratnih dnevnika iz Prvog svjetskog rata.

Iz zapisa doznajemo puno o životu narednika i ruskog zarobljenika Martina Bosorića. Piše gotovo svakodnevno, a bilježi komunikaciju s obitelji, rodbinom, kumovima, susjedima… Pored datuma stoji kratko: „Piso doma“, „dobio kartu“, „piso ženi“. Zanimljivo je da ponekad najduži zapis bude opis sna, vlastitog ili sna kojeg suborca. Tako na primjer 15.8.1916. Martin zapisuje san kolege Flora iz Morave koji sanja Martinovo Virje, a na drugom mjestu opisuje san u kojem u rodnom selu bere vinograd:„Sanjal da sem bral vinograda…“.

U ruskom zarobljeništvu je radio razne poslove, a na nekoliko mjesta opisuje političku situaciju viđenu očima Rusa ili pak pravi neke zabilješke o habsburškoj carskoj obitelji. Uz tekst se na pojedinim mjestima nalaze i neki crteži, a također i jedan zapis iz 1958. godine. Dnevnički zapisi završavaju s 9.4.1918. i bilješkom o putovanju preko Ukrajine i Poljske, kući u rodno Virje. 

Kada se prije četiri godine diljem svijeta obilježavala 100. obljetnica početka Velikog rata, uključila se u veliku međunarodnu akciju prikupljanja obiteljskih uspomena na Prvi svjetski rat i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“. U suradnji s Domom za starije i nemoćne u Koprivnici, Povijesnim društvom i Muzejom grada Koprivnica tada su knjižničari i muzealci zabilježili priče i prisjećanja na sudionike rata i prikupili preko stotinu predmeta. Nakon tehničke i stručne obrade ova važna građa o sudjelovanju Podravaca u Prvom svjetskom ratu postala je dostupna javnosti u najvećoj digitalnoj knjižnici na svijetu, Europeani. Jedna od priča bila je posebno interesantna jer se u obiteljskoj ostavštini sačuvao dnevnik,  svjedočanstvo na ratna stradanja Virovca Martina  Bosorića. (poveznica https://www.europeana.eu/portal/hr/record/2020601/contributions_17870.html). Zanimljivo je da je Bosorićev originalni ratni dnevnik zagubljen, a tek prije mjesec dan pronađen u obitelji Roberta Ferenčića, koji ga je poklonio koprivničkoj Knjižnici.  

Stradanja Koprivničanaca u Prvom svjetskom ratu zabilježena su pak na virtualnoj izložbi koju je također pripremila Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ (dostupno na poveznici http://library.foi.hr/kcvirtualna/). Cilj je ukazati na ratne strahote i pledirati za mir u svijetu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice