Izložba Gordane Špoljar Andrašić – Crtice, rukopisi

9. rujna 2015.

Povodom 8.9. Međunarodnog dana pismenosti koprivnička slikarica Gordana Špoljar Andrašić Koprivnici je pokolonila pogled na slike i riječi u samom centru grada. U izlozima koprivničke knjižnice prolaznici mogu odmoriti oči i uživati u izložbi koja slavi pismo i sjećanje, riječi i slike, ali istovremeno upozorava na krhkost pismenosti i potrebu njezinog čuvanja. Izložba se može razgledati do kraja rujna.

Prema riječima Sande Stanaćev Bajzek, povjesničarke umjetnosti, Gordana nerijetko dinamizira slovnim znakom, pismom. Iako u početku raspoznajemo konkretne riječi, one su vrst šifriranog polja, memorijskog koda, više no čitljivi tekst koji se u konačnici pretvara u neko arhaično slikarsko pismo, u meandar, arabesku. Gordanu više zanima njihova vizualna i simbolička funkcija nego sadržajna. Unutar bijelog slojevitog polja crni slikopisi mentalne su brazde utisnute u porozni papir.

Svoje stvaralaštvo, kreaciju i nemir predstavlja uvijek novim ciklusima u kojima pokušava prenijeti vlastite dijaloge između intimnog ili unutarnjeg čitanja, i stvarnog, vanjskog poimanja svijeta i prirode. Umjetničin likovni izričaj iskristalizirao se iz osobne likovne poetike koju je gradila isprepličući konkretno i apstraktno, predstavljajući nam intimno, asocijativno i simboličko čitanje prirodne pojavnosti. Izričaj kojeg nosi istraživački nemir i potreba da se premoste okviri tradicionalnog u domeni slike, da se papirnatom materijom progovori na drugačiji način. pri tome je ozbiljno uronila u traženje i pronalaženje razloga vlastitog postojanja, pokušavajući nam suspregnuto i na način koji je gotovo utišan predočiti tzv. drugi pogled koji nam može biti istovremeno blizak i udaljen, stabilan i krhak.

Gordana Špoljar Andrašić koprivnička je slikarica rođena 1965. godine u Molvama. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala ja povijest umjetnosti i etnologiju. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice