Izložba “Dr. sc. Dragutin Feletar – sedmi akademik iz Podravine”

27. rujna 2016.

Izložba u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica
Dr. sc. Dragutin Feletar – sedmi akademik iz Podravine

U Tjednu cjeloživotnog učenja (26.9. – 2.10.2016.) Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ pripremila je izložbu posvećenu dr. sc. Dragutinu Feletaru. Povod je njegov prijem u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. On je sedmi akademik iz Podravine nakon Franje Fanceva, filologa i književnog povjesničara (Virje, 24.9.1882. – Zagreb, 31.3.1943.), Ive Pevaleka, biologa i botaničara (Novigrad Podravski, 8.5.1893. – Zagreb, 9.1.1967.), Pavla Vuk-Pavlovića, rođ. Wolfa (Koprivnica, 9.2.1894. – Zagreb, 13.11.1976.), Teodora Varićaka u području veterinarskih znanosti (Koprivnica, 30.4.1907. – Zagreb, 14.10.1971.), Ivana Sabolića, kipara i likovnog teoretičara (Peteranec, 25.8.1921. – Zagreb, 25.6.1986.), Milivoja Solara, književnog teoretičara (Koprivnica, 8.4.1936.).
Dr. sc. Dragutin Feletar, red. prof. u miru, geograf i kulturni povjesničar rođen je u Velikom Otoku 10.7.1941. godine.  Koliki je njegov doprinos hrvatskoj geografiji i kulturnoj povijesti zna svatko tko je barem jednom pisao neki stručni rad iz (lokalne) povijesti ili zemljopisa. Njegovo je ime nezaobilazno u širokom dijapazonu najrazličitijih tema: od povijesti pojedinih mjesta i gradova, dvoraca i  crkvi, povijesti školstva, tiskarstva, knjižničarstva, povijesti naših tvornica, glazbenih i putopisnih tema, literarnih i umjetničkih…

Izložba daje uvid u impozantno područje znanstvenih, ali i književno-umjetničkih interesa akademika Feletara. Izložba je koncipirana kroz nekoliko tematskih cjelina kroz koje se želio prikazati izbor iz tog golemog opusa koji broji preko 90 knjiga i udžbenika.

Prezentiran je izbor iz knjižnične zavičajne zbirke u kojoj se na jednom mjestu nalaze njegova djela. Zemljopis kao životna odrednica ogleda se u monografijama hrvatskih mjesta i gradova kojima je autor ili koautor te urednik. Da spomenemo samo neke: Općina i župa Donja Dubrava, 750 godina Preloga, Legrad: monografija,Virovitica: tradicija i suvremenost, Koprivničko-križevačka županija, Vukovar: vjekovni hrvatski grad na Dunavu, Općina Novigrad Podravski, Povijest Kunovca…Tu su i doprinosi hrvatskoj kulturnoj povijesti: Spomenici kulture i povijesti u općini Koprivnica, Stari gradovi i dvorci sjeverozapadne Hrvatske, Samobor: u povodu 762. obljetnice grada. Posebno mjesto zauzimaju monografije naših poduzeća, odnosno knjige iz povijesti poduzetništva, discipline kojoj je dr. Feletar dao značajan doprinos. To su npr. knjige o Belupu, Komunalcu, Bilokalniku, Slogi, Vajdi…
Podravina i rodno Međimurje u središtu su njegovih istraživanja, a potonjem je posvećena i prva zbirka poezije Moje Međimorje tiskana davne 1971. godine. Osim pisanja poezije, književni interesi ogledaju se i u knjigama eseja i putopisa Podravinom i Međimurjem, Studije i radovi o Podravini te u predgovorima i recenzijama poetskih zbirki.

Posebno je naglašen doprinos Dragutina Feletara kao nakladnika, urednika i osnivača znanstvenih i stručnih časopisa (Podravski zbornik, znanstveni časopis Podravka, Muzejski vjesnik, Hrvatski zemljopis odnosno Meridijani, Ekonomska i ekohistorija). Izložba također  podsjeća i na njegovu ranu novinarsku karijeru, kada je budući akademik bio osnivač Radio-Čakovca te jedno kraće vrijeme urednik Glasa Podravine.

Izložba se može razgledati u izlozima koprivničke Knjižnice do 2.10.2016.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice