Izložba didaktičkog materijala za poticanje izranjajuće pismenosti te predvještina čitanja i pisanja

4. lipnja 2014.

U izlogu i u Dječjem odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica roditelji, staratelji, odgajatelji, učitelji, stručnjaci koji se u svom radu bave djecom te djeca predškolske dobi mogu razgledati i poigrati se didaktičkim materijalima za poticanje izranjajuće pismenosti te predvještina čitanja i pisanja koje su pripremili odgajatelji Dječjeg vrtića „Tratinčica“ u suradnji s logopedicom Dianom Plantak.

Izložba koja će trajati od 2. do 10.6.2014. nastala je s ciljem da potakne roditelje, bake, djedove te sve posjetitelje knjižnice da sami izrade izloženu didaktiku. Osmišljeni su i letci s opisom izrade navedene didaktike. Na svakom letku, osim opisa izrade, nalaze se upute kako se upotrebljava, što se s njom konkretno potiče i tko ju je izradio. U okviru ove izložbe ponuđen je i letak „Zašto je važno od najranije dobi čitati djetetu i poticati predvještine čitanja“ kojeg su pripremile logopedica Diana Plantak i knjižničarka Ida Gašpar kako bi se podigla svijest o važnosti ranog čitanja i poticanja fonološke svjesnosti. Izložbu didaktičkih materijala prati i izbor stručne literature na temu poticanja predvještina čitanja i pisanja iz fonda Knjižnice.
Početkom pedagoške godine 2013./2014. u DV Tratinčica oformljen je Tim za izradu didaktičkog materijala. Cilj Tima bio je okupiti zainteresirane odgajatelje koji će pod stručnim vodstvom logopeda izrađivati adekvatnu didaktiku tijekom godine. Tijekom godine odgajatelji su educirani o senzornoj integraciji, radnoj memoriji (s naglaskom na fonološku sastavnicu), fonološkoj svjesnosti te razvoju fine motorike. Navedene vještine predstavljaju osnovne preduvjete za uredan razvoj vještina čitanja i pisanja koje očekujemo polaskom djeteta u školu. Na temelju stečenog znanja osmišljena je adekvatna didaktika koja je bila usmjerena na potrebe djece od jasličke do predškolske dobi. Izrađene su senzoričke kutije, taktilne vrećice, taktilne rukavice, taktilni memori, mirisni memori, zvučni memori, memori u rimi, taktilne abecede, taktilna slova, slovarice, Slovna gusjenica, utezi za olovke, utezi za zapešća, brojne igre za poticanje pinceta hvata (Uhvati crviće, Ježić ubodežić, umetaljke, hvataljke, Priča o ptičici…), igre za poticanje senzorne integracije i predvještina čitanja (Vrtuljak, Slovkarica, Slovkograd, Čiča-miča ploča, Mirisni loto-tko će postati master chef, mirisne bočice, Gusari u moru slova…) i sl. Također su osmišljene aktivnosti koje su se provodile u skupinama sa svrhom poticanja jezičnog znanja i fine motorike kroz priče i pjesmice (poticaji preuzeti iz „Velika knjiga aktivnosti i vježbi za razvoj fine motorike“- T. Tkačenko, „Govor, ritam, pokret“- I. Herljević, I. Posokhova).
Izloženi didaktički materijal izradile su odgajateljice:
Gordana Bonta, Bea Samarđić, Marija Sesvečan, Sunčica Šanta Hanžeković, Dubravka Gašparić, Branka Grudić, Željka Turk, Sandra Oreški, Romana Turek, Lidija Čanji, Marina Trstenjak, Višnja Markovčić, Mirela Globlek, Adrijana Gajski, Ivana Radmilović, Romana Štrkalj, Ivana Unger, Andreja Hobolić, Martina Čubrilo, Sanja Petković i Vesna Pelesk.
Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da razgledaju ovu zanimljivu i interaktivnu izložbu nastalu zajedničkom suradnjom Dječjeg vrtića „Tratinčica“ i Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog poticanja predvještina čitanja i pisanja kroz igru.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice