Predavanje / Hrvoje Petrić: Zašto su pred 350 godina pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan?

7. travnja 2021.
Hrvoje Petrić
Hrvoje Petrić

U petak 16. travnja 2021. u 18 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica naš ugledni povjesničar Hrvoje Petrić održat će predavanje na temu „Zašto su pred 350 godina pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan“.

„Prije tri godine danas etablirani književnik iz Koprivnice Marko Gregur objavio je roman pod naslovom „Kak je zgorel presvetli Trombetassicz“. U njemu je, uz ostalo, promišljao o mogućem odnosu nekih Koprivničanaca s hrvatskim banom Petrom Zrinskim. Na žalost, iz sačuvanih dokumenta se relativno malo možemo saznati o odnosu Zrinskog i Koprivnice prije 1670. godine, no u predavanju ćemo nastojati predstaviti o čemu se točno radilo. Uz to, predavanje će predstaviti kontekst iz kojeg je moguće definirati jasnije odgovore na pitanje zašto su u travnju pred 350 godina, prvo osuđeni, a nakon toga i pogubljeni hrvatski ban Petar Zrinski i njegov šurjak Fran Krsto Frankopan? Jesu li bili žrtve političkih igara različitih središta moći unutar Habsburške Monarhije ili se samo nisu uspjeli snaći u izuzetno složenim međunarodnim odnosima? Ili su zapravo stradali u žrvnju dinamičnih promjena koje je donio novi europski poredak uspostavljen Westfalskim mirom, potpisanim 1648. nakon Tridesetogodišnjeg rata? Iako je o spomenutoj problematici mnogo toga izgovoreno i napisano, u ovom će se predavanju odgovori pokušati definirati na osnovu novih podataka i drugačijeg kuta gledanja.“ Hrvoje Petrić

Zbog nužnosti pridržavanja epidemioloških mjera broj posjetitelja ograničen je pa je dolazak obavezno najaviti e-mailom na odrasli@knjiznica-koprivnica.hr ili telefonom na 048/622-363 (108).

Veselimo se Vašem dolasku!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice