Hrvoje Jurić podijelio svoja iskustva o bicikliranju od juga do sjevera Norveške

15. lipnja 2016.

U ponedjeljak 13.6. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u okviru programa „Svijet na dlanu“  Hrvoje Jurić održao je multimedijalno putopisno predavanje „Cestom leda do kraja svijeta – od Osla do Nordkappa“.

Hrvoje Jurić je biciklist i putnik, ali i putopisac, iako se ne voli izjašnjavati kao takav. Pred velikim brojem ljudi, većinom zaljubljenika u putovanja i bicikle, predstavio je svoje putovanje na kojem je proveo 36 dana u vrlo teškim vremenskim uvjetima. Svakodnevno na sebe oblačeći po tri sloja odjeće Hrvoje je biciklirao na temperaturama od -6°C do -20°C prošavši tako preko 2000 kilometara od juga do sjevera Norveške. Prema njegovim riječima, na ovom pothvatu trudio se pomaknuti svoje granice fizičke, ali i psihičke izdržljivosti koja je potrebna za tako nešto.

Prosječno je biciklirao oko 11 sati dnevno suočavajući se s losovima, snijegom, ralicama i ledenom kišom.  Na jednoj dionici putovanja Jurić se našao u situaciji da se ozbiljno zabrinuo za svoj život – naime zatekao se u snježnoj oluji te je osjetio svu surovost norveške zime. Za vrijeme takvih oluja u Norveškoj postoje sigurne kuće u kojima se svi putnici mogu skloniti te su one otvorene 24 sata. Najbliže prenoćište u tom je trenu bilo udaljeno 15 kilometara, a u takvim trenucima dolazi do ozbiljnih problema s pothlađivanjem. Posljedice putovanja na svom tijelu osjeća još i danas…

Na početku svog predavanja osvrnuo se i na Norvežane i njihove životne navike, ali morao je biti na oprezu jer je u publici sve pomno pratio i jedan Norvežanin koji trenutno živi u Koprivnici.

Nakon osvrta na ovo putovanje najavio je novi humanitarno-biciklistički pothvat od Londona do Istanbula. Svi oni koji nisu bili na predavanju uskoro će moći posuditi Hrvojev putopis na policama Odjela za odrasle.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice