Gradu Koprivnici Povelja za uzorno provedenu Naj-akciju 2013. – Male knjižnice u pedijatrijskim ordinacijama

27. studenoga 2013.

U ponedjeljak, 25.11.2013. u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu održano je godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ kojem su prisustvovali brojni predstavnici gradova i općina koji sudjeluju u Akciji, članovi Dječjih vijeća te predstavnici državnih, gradskih i općinskih tijela te ustanova koji podupiru i provode ovu Akciju.
Akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ pokrenulo je Društvo naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF Hrvatska. U Akciji trenutno sudjeluje stotinu gradova i općina koji svojim aktivnostima doprinose pozitivnim promjenama u korist djece, a na temelju UN-ove Konvencije o pravima djeteta. Grad Koprivnice ovu prestižnu titulu nosi od 2007. godine.
Tijekom svečanog djela savjetovanja dodijeljene su Pohvale i Povelje za najuspješnije Naj-akcije provedene u 2013. godini. Prijavljeno je bilo 44 naj-akcija iz 38 općina i gradova, a Povelju za uzorno provedene i originalne akcije primilo je ukupno 16 gradova/općina. Gradu Koprivnici po prvi puta dodijeljena je Povelja za uzorno provedenu Naj-akciju 2013. „Male knjižnice u pedijatrijskim ordinacijama“ koju je preuzela koordinatorica projekta, knjižničarka Danijela Petrić. Radi se o projektu Knjižnice i čitaonice Fran Galović“ Koprivnica, pedijatrijske ordinacije dr. Zorice Valentić i dr. Ranka Vondračeka te Odjela pedijatrije Opće bolnice dr. „Tomislav Bardek“ kojim se nastoji senzibilizirati roditelje na važnost čitanja djeci od najranije dobi. Od listopada ove godine „Male knjižnice“ nalaze se u pedijatrijskoj ordinaciji i u Odjelu pedijatrije, sadrže slikovnice namijenjene djeci od najranije do predškolske dobi koje roditelji i djeca mogu čitati za vrijeme čekanja na pregled ili tijekom boravka u bolnici. Ova akcija novost je u gradu Koprivnici te pionirskog karaktera u Hrvatskoj, a koliko je značajna malim pacijentima i njihovim roditeljima govore i komentari roditelja u knjizi utisaka poput :
„Knjige u ordinaciji su za svaku pohvalu. Gašparu je uz njih inhalacija prošla brzo i bezbolno.“
„Ideja je odlična. Dijete je bilo puno mirnije u čekaonici i vrijeme nam je brže prošlo. Slikovnice su lijepe, poučne i zabavne. Sve pohvale od nas!“

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice