Gostovanje britanskog književnika Tonya Whitea

15. lipnja 2018.

U srijedu 20.6.2018. u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ održat će se književni susret s britanskim književnikom Tonyem Whiteom. Tony White tijekom lipnja boravi u Splitu u okviru rezidencijalnog programa „Marko Marulić“ koji provodi Udruga KURS s ciljem da omogući suvremenim europskim autorima i prevoditeljima bolje upoznavanje literarnih, kulturoloških i socijalnih prilika u Hrvatskoj, dok se istodobno domaća publika upoznaje s odabranom europskom književnom scenom.

Tako je i koprivnička knjižnica iskoristila priliku da u suradnji s Umjetničkom organizacijom Artikulacije ugosti ovog Britanca koji je poznat hrvatskoj publici po romanu Foxy-T izdanom 2004. godine. Do sada je objavio šest romana i jedno publicističko djelo u kojem se bavi prostorom Balkana, tj. prati djelo objavljeno 1945. autorice Rebecce West, a White 60 godina kasnije slijedi njene stope i opisuje živopisne slike naše regije i otkriva slike kulturnog života razgovarajući s piscima, političarima i umjetnicima. White ima više poveznica s našom regijom, a s Hrvatskom svakako moramo spomenuti suradnju s Borivojem Radakovićem i FAK-om koji je u konačnici i rezultirao izdavanjem antologije Hrvatske noći – zbirkom kratkih priča hrvatskih i britanskih pisaca objavljenom 2005. godine.

Whiteov posljednji roman „The Fountain in the Forest“ izdao je Faber and Faber, jedan od najcjenjenijih britanskih nakladnika koji ponosno na svojim policama ima trinaest nobelovaca i šest dobitnika Bookera.

White je radio kao kreativni direktor u rezidenciji Francuskog odjela King´s Collegea u Londonu, a kao što je sad u rezidencijalnom boravku u Splitu isto tako je boravio u Londonskom znanstvenom muzeju i pri UCL Školi slavenskih i istočnoeuropskih studija.
Razgovor s piscem vodit će koprivnički književnik Marko Gregur koji će uz razgovor i prevoditi za one koji ne znaju engleski jezik.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice