Glazbeno predavanje „Usna harmonika u blues glazbi“ i nastup Tomislava Golubana

12. svibnja 2017.

U srijedu, 17.5.2017. u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica bit će održan glazbeno-edukativni program tijekom kojeg će Tomislav Goluban koprivničkoj publici približiti usnu harmoniku u blues glazbi.

Tomislav Goluban, blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike, jedinstven je u svojem glazbenom izričaju u kojem na zanimljiv način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom. Strast prema onome što radi, smisao za humor i privlačan nastup, Golubanovi su aduti koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Glazbenik koji publici uvijek želi priuštiti originalnu i nesvakidašnju priredbu, uvlači vas u vlastiti glazbeni svijet u kojem ćete se osjećati kao kod kuće.

Usnu harmoniku je počeo svirati 1997., inspiriran starim majstorima bluesa. Sonny Terry, Slim Harpo, Paul Butterfield, Gary Primich, Kim Wilson i Joe Filisko samo je dio glazbenika kojima se divi i danas. U solo/duo varijanti ili uz prateći sastav nastupao je u Americi (25. IBC,  Memphis) i u Europi u 18 različitih zemalja. Neki od njih su Notodden Blues Festival (Norveška), Amal´s Blues Festival (Švedska) i Blues sur Seine (Francuska).

Diskografiju mu čini osam albuma, jedan kompilacijski te dva maxi-singla, na kojima nalazimo delta, country i chicago blues, zydeco, rock´n´roll i etno (world) glazbu. Njegove autorske skladbe teku kao pritok rijeke Mississippi nastojeći spojiti naizgled nespojivo – hrvatske (zagorske) korijene i američki blues. Osvojio je 4 nagrade Porin i 3 nagrade Status te zauzeo 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike u Njemačkoj 2005. Pokretač je etno blues festivala u Zagorju, educira mlade te uređuje radio emisije o blues glazbi na Hrvatskom radiju.

U sklopu glazbenog predavanja “Usna harmonika u blues glazbi” zainteresiranima će biti prezentirana usna harmonika kao jedan od najmanjih puhačkih instrumenata s velikim  mogućnostima muziciranja te povijest razvoja suvremene glazbe u periodu od 1920.-1950. godine. Program je namijenjen svim uzrastima, a posjetitelje će upoznati s osnovnim pojmovima vezanim za usnu harmoniku i blues glazbu.  Prvi dio programa obuhvaća povijest nastanka usne harmonike, njezino porijeklo, vrste, dijelove, način dobivanja tonova… Drugi dio posvećen je razvoju popularne glazbe, od nastanka blues forme 1920. pa do pojave rock’n’roll glazbe 1950.-ih.  Također će biti prezentirana cijela paleta jednostavnih „instrumenata“ koji su opet dostupni svakom džepu (rifljača, cajon, drombulja, kazoo, slide…).

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice