Glazbeno-poetska večer Z mojih bregov posvećena Franu Galoviću

16. listopada 2015.

     Povodom 22. Galovićeve jeseni u srijedu, 21. 10. 2015. u 18.00 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Stručno-znanstveni odjel) održat će se glazbeno-poetska večer Z mojih bregov, nazvana tako po Galovićevom istoimenom nedovršenom ciklusu kajkavskih pjesama.
     Da podsjetimo, Galovićeva zbirka Z mojih bregov smatra se vrhuncem Galovićeva pjesničkog djelovanja. Nastala je u vinogradu njegova oca u koprivničkom prigradskom naselju Starigrad u dva maha, 1913. i 1914. godine.  Nakon što je tijekom ljeta (lipanj-kolovoz) 1914. godine nastavio u Širovici pisati kajkavske pjesme za nedovršenu zbirku koju je namjeravao objelodaniti u staroj kajkavskoj grafiji, Galović je mobiliziran početkom Prvog svjetskog rata i kao pričuvni kadet domobran upućen iz Siska na srpsko bojište, gdje je i poginuo.
     Zbirka se sastoji od četiri dijela, a svaki je odjeljak posvećen jednomu godišnjem dobu (Pramalet, Leto, Jesen, Zima). Prema pjesnikovim nacrtnim bilješkama zbirka bi, zajedno s posvetnom i zaključnom pjesmom, sadržavala trideset pjesama, no Galović je uspio završiti samo dvadeset dvije. Za života nije objavio niti jednu kajkavsku pjesmu, već su u časopisu Savremenik (1917.) tiskana dva priloga iz te zbirke (Crn-bel i Mesečina), a tek jedanaest godina nakon pjesnikove smrti Miroslav Krleža je objelodanio cjelokupan ciklus u Književnoj republici (1925, br. 11/12).
     Kajkavski stihovi iz ove Galovićeve zbirke nadahnuli su koprivničkog glazbenika Zorana Crnčića da ih uglazbi. Izvodit će ih zajedno sa svojim prijateljima Josipom Kolar i Martinom Kolarićem u sastavu „Zeleni oblaci“ (zeleni oblak se spominje u Galovićevoj pjesmi Mesečina). Oni će u maniri duhovnih pjesama izvesti Galovićeve pjesme Mojemu ocu, Višnje, Lastavice, Plavo nebo, Lepa Kata, Pesma s drugog brega, Pred večer, Pod breskvami, Pozdravljene i  Jesenski veter.
     Galovićeve kajkavske stihove govorit će vrsni znalci peteranske kajkavštine Iva Šola i Ivan Picer. Iva Šola, slijepa studentica prava iz Peteranca, čitat će na brajici Galoviće pjesme V trsju, Crn-bel i Klet, a Ivan Picer, i sam vrsni kajkavski pjesnik, govorit će Galovićeve stihove iz pjesama Kum Martin, Međaš, Mesečina, Stari grad,  Kopači  i Kostanj.  
Ugođaj i doživljaj zbirke Z mojih bregov u ugodnom prostoru knjižnice upotpunit će, uz glazbu i govornu riječ, i stihovi projecirani na platnu, koje će posjetitelji sami moći čitati.
Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice