Festival hrvatskih bibliobusa i stručni skup “MI IMAMO BIBLIOBUS! A VI?” – Koprivnica, 19. travnja 2013.

4. travnja 2013.

U Koprivnici će se u petak, 19. travnja 2013. pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije održati nacionalni stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem – 11. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 5. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom “MI IMAMO BIBLIOBUS! A VI?”

Organizator skupa je Hrvatsko knjižničarsko društvo, a uz domaćina, Knjižnicu i čitaonicu “Fran Galović”, suorganizator je regionalno Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Kao sponzori događanja, uključile su se tvrtke Hartmann i Podravka iz Koprivnice, Školska knjiga iz Zagreba, Point iz Varaždina i Šareni dućan iz Koprivnice.

Na skupu će osim knjižničara iz svih krajeva Hrvatske, sudjelovati i gosti iz Portugala, Slovenije, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, s ciljem razmjene iskustava te unapređenja rada pokretnih knjižnica – bibliobusa, kroz upoznavanje međunarodnih iskustava i uspostavu partnerstva.

Program započinje Festivalom bibliobusa, koji će se održati u petak, 19. travnja 2013. od 9,30 do 12,00 sati na Zrinskom trgu ispred Knjižnice. Desetak hrvatskih bibliobusa koji će doputovati iz Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Osijeka, Rijeke, Vinkovaca, Zadra i Zagreba, kao i dva „domaća“ bibliobusa iz Koprivničko-križevačke županije – iz Koprivnice i Križevaca, bit će otvoreni za javnost, pa će to biti jedinstvena prilika svim zainteresiranim građanima, djeci i odraslima, da ih sve na jednom mjestu razgledaju.

Ovom posebnom prigodom točno u 11:30 sati održat će se i Milenijsko fotografiranje bibliobusa i gostiju festivala u izvedbi g. Šime Strikomana.

Istovremeno, u izlozima knjižnice bit će postavljeni posteri kojima će sve hrvatske bibliobusne službe predstaviti svoje programe i aktivnosti koje provode u bibliobusima.

U poslijepodnevnom stručnom dijelu skupa kroz desetak domaćih i stranih pozvanih izlaganja sudionici skupa upoznat će se sa stanjem razvoja pokretnih knjižnica u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, kao i s aktualnim trendovima u Europi te s mogućnostima korištenja europskih fondova u razvoju ove djelatnosti.

On-line prijavnica za sudjelovanje na stručnom skupu dostupna je na www.hkdrustvo.hr do 10.4.2013., a posjet Festivalu bibliobusa slobodan je i besplatan za sve zainteresirane.

Dobro došli!

O PUTUJUĆUM KNJIŽNICAMA U HRVATSKOJ I U SVIJETU
Pokretne knjižnice u mnogim zemljama Europe i svijeta vrlo su razvijen oblik knjižnica te bibliobusi, biblikombiji, bibliobrodovi, a u nekim dijelovima svijeta deve i magarci, pa i slonovi, često djeluju kao “produžene ruke” klasičnih, stacioniranih javnih knjižnica. Cilj je što većem broju stanovnika omogućiti ostvarivanje jednog od temeljnih ljudskih prava na dostupnost knjiga i informacijske tehnologije potrebnih za informiranje, učenje i korištenje kulturnih sadržaja. Posebnost je pokretnih knjižnica što s istom opremom, knjižničnim fondom i osobljem mogu pružati knjižnične usluge na više lokacija. Stoga se pokretne knjižnice smatraju najekonomičnijim, a često i jedinim mogućim načinom osiguravanja knjižničnih usluga za stanovništvo slabo naseljenih područja, malih prometno izoliranih naselja i slično.
Iako je Hrvatska, po svojim demografskim, prometnim i gospodarskim obilježjima (veliki broj malih, raštrkanih naselja, s malim brojem stavnovnika itd.) idealna za organiziranje knjižničnih usluga u pokretnom obliku, tek deset hrvatskih županija od ukupno dvadeset i jedne, ima uspostavljene službe pokretnih knjižnica.
Namjera je stručnih skupova o pokretnim knjižnicama i popratnih festivala bibliobusa, stoga, poboljšati informiranost javnosti i financijera o stanju, mogućnostima i potrebama za pokretnim knjižnicama u Hrvatskoj te potaknuti odgovorne na svim razinama društva da podrže uspostavu novih i razvoj postojećih službi pokretnih knjižnica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice