Eko-radionica u Novom Virju s Gretom i bibliobusom

22. travnja 2022.

U četvrtak, 21. travnja 2022. godine, osim redovitog i među djecom obožavanog odlaska u bibliobus radi posudbe novih slikovnica, posjet Dječjem vrtiću „Bregunica“ u Novom Virju bio je posvećen i zajedničkom obilježavanju nacionalne manifestacije Noć knjige (22. i 23. travnja) i Dana planeta Zemlje (22. travnja). Za polaznike vrtića predškolske dobi zaposlenice Bibliobusne službe Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica održale su ekološku radionicu u suradnji s odgojiteljicama dječjeg vrtića.

U sklopu radionice zaposlenice bibliobusa su predškolcima pročitale priču Greta i divovi, inspiriranu poznatom švedskom klimatskom aktivisticom Gretom Thunberg, koja govori o djevojčici koja se suprotstavila divovima koji su pohlepno uništavali šumu i pokazala im posljedice njihovoga postupanja. Priča o djevojčici koja je hrabro i samostalno pokrenula veliku promjenu u odnošenju prema okolišu djeci je prenijela poruku o važnosti savjesnog ponašanja prema prirodi i čuvanja okoliša jer je planet Zemlja jedini i zajednički dom svih živih bića koja na njemu žive.

Nakon razgovora o onome što svatko od nas može i treba činiti kako bi pomogao očuvanju okoliša, predškolci su uz pomoć odgajateljica i zaposlenica bibliobusa uspješno napravili kreativan rad, svojevrstan kolaž s prizorom iz šume, a izradili su ga od starog papira prikupljenog od otpisanih knjiga koje se više ne koriste. Time je još jednom naglašena Gretina poruka da „i najmanji među nama“ mogu učiniti mnogo za očuvanje okoliša, ne samo recikliranjem ili smanjenjem konzumacije različitih proizvoda, nego i ponovnim iskorištavanjem materijala koji više ne služe svojoj prvotnoj svrsi.

Osim produbljivanja suradnje s institucijama koje obilazi bibliobus, pomoću ovakvih radionica Bibliobusna služba nastoji davati potporu odgojno-obrazovnom procesu, poticanju čitanja od najmlađe dobi i izjednačavanju literarne i kulturne uključenosti stanovnika udaljenijih sredina sa stanovnicima većih kulturnih središta.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice