EDUKACIJA O KNJIŽNIČNOJ USLUZI ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE

25. studenoga 2010.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica bila je u petak, 26. studenog 2010., domaćin izobrazbe o knjižničnoj usluzi za slijepe i slabovidne u narodnim knjižnicama.

Vrlo uspješnoj interaktivnoj radionici prisustvovalo je 18 polaznika, a među njima školski i narodni knjižničari iz Čakovca, Vinkovaca, Virovitice, Pitomače, Slatine i Zagreba, potom članovi udruga slijepih iz Čakovca, Osijeka i Virovitice, kao i učiteljice slijepe djece iz Đelekovca i Sokolovca te stručnjaci specijalizirani za rad za slijepima i slabovidnima – defektologinja iz Udruge slijepih Međimurske županije i rehabilitatorica iz Centra “Vinko Bek” u Zagrebu.

U svojim komentarima o sadržaju i izvedbi radionice, sudionici su istakli zadovoljstvo stečenim znanjima o načinu i oblicima pružanja knjižnične usluge za slijepe i slabovidne u koprivničkoj Knjižnici. Dobivene informacije pomoći će im da u svojim sredinama pokušaju organizirati slične usluge ili unaprijediti postojeće te da u svom radu sa slijepima i slabovidnima primijene neka nova znanja i vještine naučene na radionici.

Izvoditelji edukacije bili su koprivnički knjižničari Dijana Sabolović-Krajina, Ljiljana Vugrinec, Josipa Strmečki i Kristian Ujlaki u suradnji sa članicama Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije Dragicom Zlatar i Anom Glavaš, a program je organiziran u okviru redovne djelatnosti Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica upravo je za provođenje izobrazbe knjižničara o usluzi za slijepe i slabovidne dobila visoku strukovnu nagradu Zaklade dr. Ljerka Markić Čučuković za poseban doprinos knjižničarskoj struci u 2009. godini. Naime, radionice s ovom tematikom u koprivničkoj se gradskoj Knjižnici održavaju od 2008. godine, a do sada ih je pohađalo četrdesetak polaznika – među kojima su bili knjižničari iz narodnih, školskih i fakultetskih knjižnica, nastavnici osnovnih i srednjih škola te članovi udruga slijepih i stručnjaci različitih profila koji se bave slijepima i slabovidnima iz Osijeka, Zagreba, Daruvara, Karlovca, Rijeke, Splita, Vinkovaca, Kutine, Pule, Virovitice, Bjelovara, Pitomače, Slatine, Čakovca, Čazme, Križevaca i Koprivnice.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice