Druženje s poezijom Pavla Vuk-Pavlovića „Čovjek gdje je!“

9. studenoga 2017.

U ponedjeljak, 13. studenoga 2017. godine u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica družit ćemo se uz poeziju Pavla Vuk-Pavlovića, uglednog filozofa i pjesnika. Filozof i književnik Sead Alić održat će izlaganje o poetskom i teorijskom u djelu Pavla Vuk-Pavlovića, dok će poeziju interpretirati Enes Kišević, književnik i dramski umjetnik.  U večeri koja će biti u znaku Vuk-Pavlovićevog pitanja iz njegovog Sedmog soneta koje glasi „Čovjek gdje je“ sudjelovat će studenti Sveučilišta Sjever.

Pavao Vuk-Pavlović rodio se u Koprivnici  9. veljače 1894. u uglednoj židovskoj obitelji Wolf, koja je 1900. prešla na katoličku vjeru. Osnovnu školu pohađao je u rodnome mjestu, a gimnaziju u Zagrebu. Studirao je filozofiju u Leipzigu i Zagrebu, a pedagogiju u Berlinu. Predavao je filozofiju na fakultetima u Zagrebu i Skopju. Temelje svoje filozofije razradio je u prvom opsežnom djelu Spoznaja i spoznajna teorija, da bi djelom Ličnost i odgoj utemeljio izvornu i danas aktualnu filozofiju odgoja. Svoje temeljno stajalište prema religiji iznio je u raspravi Misao o prirodi i spasenju, a o estetici u knjizi Duševnost i umjetnost. Načela svoje etike i filozofije povijesti pjesnički je oblikovao u zbirkama soneta Zov i Razvaline. Umro je u Zagreb 13. studenoga 1976.

Dan Pavla Vuk-Pavlovića organizira se prvi put s namjerom da postane tradicija, a provodi se u suradnji sa Sveučilištem Sjever na kojem će biti održan simpozij o djelu ovog poznatog Koprivničanca.

Pozivamo sve zainteresirane da dođu i uživaju u večeri poezije i filozofije.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice