Drugi zdravstveni susret pod suncobranima ispred Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica

9. srpnja 2013.

dr.sc.Jasna Nemčić-Jurec „Vodom do zdravlja“, petak, 12.7.2013.

„Zdravstveni susreti pod suncobranima“ naziv je edukativno-preventivnog programa savjetovanja građana sa zdravstvenim stručnjacima iz koprivničkih ustanova Opće bolnice „dr. Tomislav Bardek“, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu. Zdravstvena savjetovanja održavaju se petkom od 10 do 11 sati tijekom srpnja i kolovoza pod suncobranima na terasi ispred Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica (u slučaju lošeg vremena u Čitaonici tiska na prvom katu Knjižnice), a slobodan je za sve zainteresirane.

Dr. med. Marija Sačer, specijalist kliničke citologije, predstojnica Jedinice samostalne djelatnosti kliničke citologije u koprivničkoj Općoj bolnici i predsjednica Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije održala je 5.7.2013. uz asistenciju citoskrinera Kristine Koluder prvo savjetovanje s građanima i to o prevenciji i liječenju raka vrata maternice. Ovaj rak je drugi najčešći rak u žena mlađih od 45 godina, a godišnje u Hrvatskoj od njega oboli 300 žena, a 100 ih umire. Simptomi su nespecifični i rijetki, a najbolja prevencija su redoviti ginekološki pregledi i PAPA test. Danas u Hrvatskoj imamo dobru strategiju borbe protiv raka vrata maternice, od kojeg ne bi trebala oboljeti niti umrijeti niti jedna žena ukoliko brine o svom ginekološkom zdravlju, poručuje dr.med. Marija Sačer.
U petak, 12.7.2013. od 10 do 11 sati građani će na drugom zdravstvenom susretu moći razgovarati s dr.sc.Jasnom Nemčić-Jurec, dipl.ing iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja ća govoriti o temi „Vodom do zdravlja“. Informirat će prisutne o kvaliteti voda na području Koprivničko-križevačke žuapnije i odgovoriti postoji li rizik za zdravlje građana. Prisutni će moći saznati kakva je kakvoća voda za piće iz gradskih vodovoda (Koprivnica, Križevci, Đurđevac), kakva je voda iz plitkih (javnih i privatnih) bunara te kvaliteta voda iz lokalnih vodovoda. Dobit će se informacija o kvaliteti vode za kupanje na bazenima (npr. Cerine), potom o kakvoći vode na našim jezerima (Šoderica, Gabajeva greda, Čingi Lingi…), kvaliteti podzemnih voda (npr. kontrola na području gradskog deponija Piškornica), kao i o utjecaju otpadnih voda na kvalitetu vodotoka i podzemnih voda te o riziku zagađenja pitke vode.
Dr.sc. Jasna Nemčić-Jurec doktor je znanosti na području ekologije. Zaposlena je u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije kao rukovoditelj Službe za zdravstvenu ekologiju. U toj službi ispituju se sve vrste voda: pitke, bazenske, otpadne, površinske, podzemne. Također se ispituju i namirnice, predmeti opće uporabe te se vrše analize kojima se provjerava i mikrobiološka čistoća objekata. U sklopu ekologije uže područje rada su vode koje dolaza na ispitivanjes cijelog područja županije i šire.
Naredni zdravstveni susreti petkom od 10 do 11 sati u srpnju i kolovozu:
19.7.13. mr.sc.Mladen Vuljak, dr.med. „Hitna medicina“ (Zavod za hitnu medicinu)
26.7.13. Biserka Zlatar, bacc.med.tech. i Gordana Havaić, bacc.med.tech „Zanemarivanje i zlostavljanje djece-prepoznavanje znakova“ (Dom zdravlja – Patronažna zdravstvena skrb)
2.8.13. Damir Važanić, bacc.med.tech. „Prva pomoć u kući“ (Zavod za hitnu medicinu)
9.8.13. OB Jasminka Potočnjak, dipl.physioth „Pokretom do zdravlja“
23.8.13. Dr.sc.Draženka Vadla, dr.med. „ Zdravo starenje“ (Zavod za javno zdravstvo)
30.8.13. Nadica Šomodi, dr.med. „Rak debelog crijeva“ (Dom zdravlja)

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice