Dodijeljene su nagrade za najbolje kratke priče na natječaju “NOSTALGIJA U KOPRIVNICI”

5. listopada 2023.

U srijedu, 4. 10. 2023. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održana je  svečanost dodjele nagrada za najbolje kratke priče na natječaju“Nostalgija u Koprivnici“. Pred brojnom publikom predstavljeni su nagrađeni autori i njihove priče:  Zoran Odžić i Una Čulić iz Koprivnice (prvo mjesto za priču „Sumrak bogova“), Luka Fijačko iz Varaždina (drugo mjesto za priču „Pesoglavci“) i Nikolina Sabolić iz Koprivnice (treće mjesto za priču „Keksi i cappuccino“). S nagrađenima su  razgovarale članice stručnog povjerenstva za odabir najboljih kratkih priča na ovom kreativnom natječaju Sonja Delimar i Dijana Sabolović-Krajina, dok je Lidija Dujić bila odsutna zbog drugih paralelnih obveza. Nagrade u knjigama prvonagrađenim autorima uručila je Anica Dominić u ime Naklade Ljevak, dok je knjige Znanja primio drugonagrađeni autor, a knjige Šarenog dućana trećenagrađena autorica. 

Evo i obrazloženja stručnog povjerenstva za odabir najboljih kratkih priča.

  1. mjesto: Zoran Odžić i Una Čulić za priču SUMRAK BOGOVA

Nostalgičnost se u priči tematizira na originalan način uvođenjem likova iz slavenske mitologije u današnju Koprivnicu, a što prate mnogobrojne duhovite reference na suvremene koprivničke motive, korištenje intertekstualnosti uz dobro napisane dijaloge i stripovsku tehniku pisanja s brzim izmjenjivanjem scena i replika. Šarm priči daju duhovito-ironični obrati u čijem je središtu silazak bogova na zemlju, a u konačnici i ironiziranje same teme nostalgije. Dinamici priče doprinose brojne koprivničke lokacije i lokaliteti (šuma na Vinici, Podravkin pijetao, Podravkina tvornica Linolade, Medičarna Špičko, Pixel itd.), kao i brojne reference na popularnu kulturu (strip, glazbu, film, književnost, umjetnost). U svojoj potki ova priča sadrži finu kritiku tehnificiranja i uništavanja prirode kojoj svi svjedočimo, pa se i odluka pripovjedača da boginja Mokoš izađe iz onostranoga zatvorenog kruga bogova i ostane na Zemlji čini opravdanom u kontekstu misije da se bori protiv sveprisutne nepravde prema prirodi, životinjama i ljudima.

  1. mjesto: Luka Fijačko za priču PESOGLAVCI

Koprivnička kvartovska priča u kojoj obiteljski obred ljetnog šišanja „na kratko“, kao i opsesija igranjem nogometa, postaju okvir za prisjećanje na dječaštvo i atmosferu dječjeg odrastanja u Koprivnici krajem prošlog stoljeća. Glavna lokacija je kvart Dubovec uz potok Koprivnicu s nizom starih koprivničkih ulica i stambenih zgrada. Priča nenametljivo izražava  nostalgičnost za prošlim vremenima korištenjem različitih vremenskih perspektiva („sjećanje u sjećanju“, „nekada i danas“), kao i mnogobrojnim referencama na nezaobilazne elemente dječjeg odrastanja uz popularnu kulturu tog vremena (televiziju, glazbu, film, dječje novine), hranu, školske dane, tatu i mamu, susjedne vrtove itd. Priči poseban šarm daje humor u dijalozima, potenciran tipičnim koprivničkim kajkavskim idiomom i lokalizmima.

  1. mjesto: Nikolina Sabolić za priču KEKSI I CAPPUCCINO

Priča se temelji na živom i dinamičnom pripovijedanju o (ne)moći ženske naracije, odnosno posljedicama generacijskog transfera Babica – Mamica – naratorica (bez imena-funkcije) – Malena. Pripovjedačica koristi tehnike „priče u priči“, „sjećanja u sjećanju“, ispreplitanje vremenske i generacijske perspektive, kao i osobne, obiteljske, koprivničke i društvene  povijesti. Priča vodi kroz prepoznatlive koprivničke lokacije i lokalitete (potok Koprivnica, groblje Pri sv. Duhu, kamen spoticaja u spomen na žrtvu holokausta Davida Löwyja na Jelačićevom trgu, glazbeni paviljon, pil sv. Ivana Nepomuka, tržnica, župna crkva Sv. Nikole, arheološka nalazišta blizu Koprivnice i dr.). Osim priče u priči „Macek peci meco je” kao tragičnoga patrijarhalnog ženskog nasljeđa, brzim i kratkim rezovima stvarnosti ova priča nostalgično zahvaća i puno širi socijalno-politički milje; ali pritom (namjerno?) održava sve ženske priče u očekivanim parametrima astrologije, poklonjenog srebrnog lančića, starih fotografija, šalica i keksića…

Nagrađene priče mogu se pročitati na poveznici.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice