Dodijeljene nagrade Priznanje Đurđa Mesić za izvanredan doprinos u promicanju čitanja i pismenosti knjižničarskoj savjetnici Dijani Sabolović-Krajina i književnici Maji Klarić

12. rujna 2023.

Nagradu Priznanje Đurđa Mesić za izvanredan doprinos u promicanju čitanja i pismenosti pokrenulo je Hrvatsko čitateljsko društvo i po prvi puta dodijelilo knjižničarskoj savjetnici Dijani Sabolović – Krajina i književnici Maji Klarić u Zagrebu 8. rujna 2023. povodom Međunarodnog dana pismenosti.

Nagrada je nazvana po dr. sc. Đurđi Mesić (1951. – 1996.), knjižničarskoj savjetnici za narodne knjižnice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.  Ona je za svojeg kratkog života pokrenula niz nacionalnih i međunarodnih projekata i programa u razvoju hrvatskih knjižnica i poticanju čitanja i pismenosti po kojima ju se i danas pamti.  Posebice je ostala zapamćena kao karizmatična osoba koja je poticala i inspirirala u radu mnoge stručnjake koji su s njome surađivali u zemlji inozemstvu. Hrvatsko čitateljsko društvo kao nacionalnu udrugu i ogranak međunarodne čitateljske organizacije koja promiče značaj čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva pokrenula je ratne 1991. godine, da bi na osnivačkoj skupštini 1995. godine bila izabrana za njegovu prvu predsjednicu.

Dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, rođena 1959., radi u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica već 38 godina, a od toga je 24 godine bila ravnateljica ove ustanove. Nakon prerane smrt dr. sc. Đurđe Mesić vodila je kao predsjednica Hrvatsko čitateljsko društvo od 1996.-2005., te ga predstavljala u Međunarodnom odboru Međunarodne čitateljske organizacije. Pokrenula je brojne programe i projekte u svrhu poticanja čitanja i pismenosti koji su ne samo inspirirali u radu mnoge druge knjižnice u Hrvatskoj, nego i rezultirali brojnim nacionalnim i međunarodnim nagradama. Dosad je i sama višestruko nagrađivana.

Maja Klarić, rođena 1985.,  piše poeziju i prozu, a radi kao urednica i književna prevoditeljica. Vodi Kulturnu udrugu Fotopoetika u sklopu koje organizira razna događanja kojima na inovativan način promiče čitanje i pismenost, kao što su međunarodni pjesnički susreti Šumski pjesnici u Butorima pored Grožnjana i pjesnička rezidencija Vesna Parun u Šibeniku, a između ostaloga stari kombi pretvorila je u putujuću knjižnicu, knjižaru i pozornicu. Dosad je višestruko nagrađivana.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice