Dana planeta Zemlje

22. travnja 2013.

KNJIŽNICA i ČITAONICA „FRAN GALOVIĆ“ I UDRUGA ZA OSOBE S INVALIDITETOM „BOLJE SUTRA“ KOPRIVNICA POZIVAJU:
ŠTO PRIJE NAPUNITE POTROŠENIM BATERIJAMA SPREMNIK U PREDVORJU KNJIŽNICE U AKCIJI „DANAS UČIM – SUTRA RADIM“ !

Povodom 22. travnja, Dana planeta Zemlje, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice u okviru programa Zelena knjižnica pozivaju sve građane da stare, potrošene baterije ne bacaju u kante za smeće, već odlože u spremnik koji se nalazi u predvorju Knjižnice.

Cilj je što brže napuniti spremnik , kako bi se prikupljena sredstva od njihove prodaje iskoristila za kupnju prijenosnog računala za potrebe mladih članova Udruge „Bolje sutra“. Sve više njih žele stjecati i nadograđivati znanja iz informatike, a što to znanje znači za ljude smanjene pokretljivosti, ne treba se posebno isticati. Stoga je i naziv akcije „Danas učim – sutra radim“. Naime, dobivenim sredstvima za projekt „Mladi na djelu“, koji je pobijedio na natječaju EU, Udruga je stekla uvjet za zapošljavanje dipl. informatičara, koji će raditi na razvoju kompetencija članova Udruge i njihovom učenju u prostoru Udruge, a za to nemaju dovoljno računarne opreme.
Akcija „Danas učim – sutra radim“ nastavlja se na humanitarnu akciju „Recikliram→doniram“ Udruge za održivi razvoj Hrvatske UZOR, koja je na isti način prošle godine pomagala djeci s teškoćama u razvoju. Obje akcije upozoravaju da smo u svojem svakodnevnom životu okruženi mnoštvom manjih i većih baterija. Osim što su nam neophodne, baterije u sebi sadrže teške metale kao što su olovo, kadmij ili živa koji, koliko su korisni, toliko su i štetni. Iz oštećenih kućišta starih baterija može doći do istjecanja opasnih tvari i teških metala u okoliš, čime se ozbiljno ugrožava priroda te zdravlje ljudi i životinja. Zato je bitno da se recikliraju jer se na taj način izdvajaju iz njih različiti metali čijim se ponovnim iskorištavanjem smanjuje potreba za traženjem novih prirodnih resursa, kao i količina novonastalog otpada.
I građani Koprivnice, djeca i odrasli, mogu tome doprinijeti odlaganjem potrošenih baterija u posebne spremnike, u ovom slučaju u Knjižnici, čime se uključuju i u humanitarnu akciju.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice