Dan hrvatskih bibliobusa – 9. lipnja

8. lipnja 2020.

U utorak, 9. lipnja, u Hrvatskoj se obilježava nacionalni Dan hrvatskih bibliobusa, kojeg je od prošle, 2019. godine uspostavilo Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD), kao krovna nacionalna knjižničarska organizacija  u Hrvatskoj.  Stoga u privitku šaljemo poruku predsjednice Komisije za pokretne knjižnice HKD-a, Nike Čabrić, voditeljice Bibliobusne službe Knjižnica Grada Zagreba kojom se povodom Dana hrvatskih bibliobusa u ime svih zaposlenika i korisnika putujućih knjižnica obraća javnosti, čestitajući im ovaj njihov Dan.

Obilježavanjem Dana hrvatskih bibliobusa slavimo jednu od mnogih važnih  i nezamjenjivih usluga koje naše narodne knjižnice nude građanima – uslugu pokretnih knjižnica.

Tisuće hrvatskih građana radi ostvarenja svojih prava na zadovoljavanje kulturnih i obrazovnih potreba ovise upravo o uslugama koje im donose putujuće knjižnice i njihovo vrijedno osoblje, knjižničari i vozači, posvećeni poticanju čitanja i omogućavanju što kvalitetnijeg pristupa informacijama, kulturi i znanju svakoj zajednici i pojedincu, djeci i odraslima.

Moto ovogodišnjeg Dana hrvatskih bibliobusa glasi   „Sreća je … putujuća knjižnica!“ i osobito vrijedi za sve one građane naše zemlje, djecu i odrasle, kojima su usluge bibliobusa često od životnog značaja jer žive u malim i/ili udaljenim naselja u kojima  nema mjesnih knjižnica, a često niti bilo kakve druge organizirane kulturne ponude, te svima onima kojima je zbog raznih razloga, bolesti, invaliditeta i sl. otežan dolazak u najbližu knjižnicu.

Povodom Dana hrvatskih bibliobusa 2020. knjižničarska zajednica želi prenijeti sljedeće poruke:

  • Pokretne knjižnice potrebno je osnovati u svim hrvatskim županijama. Velik dio hrvatskih građana koji u svojim mjestima nemaju lokalne knjižnice još uvijek je zakinut i za mogućnost korištenja pokretnih knjižničnih usluga: čak u 12 županija uopće ne postoje bibliobusi, a putujuće knjižnice trenutno pružaju usluge u samo 9 županija.
  • Vozni park hrvatskih bibliobusa potrebno je hitno obnoviti. Bibliobusi u Hrvatskoj prosječno su stari 14 godina, a životni vijek takvog specijalnog vozila procjenjuje se na 15 godina. Zastarjela vozila prijete ukidanjem bibliobusnih službi.

Budući da se podaci za 2019. godinu još uvijek obrađuju, navodimo nekoliko brojčanih pokazatelja o radu bibliobusa u Hrvatskoj za 2018. godinu:

  • u Hrvatskoj djeluje 9 bibliobusnih službi u 8 županija i u Gradu Zagrebu s ukupno 13 bibliobusnih vozila i sveukupno 34 zaposlenika  u bibliobusima
  • bibliobusi pružaju knjižnične usluge u 124 općine i 25 gradova gdje imaju ukupno 508 stajališta: zanimljivo je da je riječki i zadarski bibliobus pružaju usluge i na otocima!
  • bibliobusi su u Hrvatskoj u 2018. imali 18.424 učlanjenih korisnika
  • s obzirom da u bibliobusima često jedan član posuđuje građu za više svojih ukućana – članova obitelji –  koji nisu u mogućnosti doći do bibliobusa, možemo pretpostaviti da stvaran broj korisnika bibliobusa iznosi i do 2 ili 3 puta više – tj. mogao bi biti i oko 50.000 korisnika ili gotovo 4.000 po jednom bibliobusnom vozilu
  • korisnici su hrvatske bibliobuse u godinu dana posjetili 124.105 puta što prosječno iznosi više od 600 posjeta dnevno
  • u bibliobusima je posuđeno 342.614 jedinica knjižnične građe – knjiga, slikovnica, časopisa, novina, zvučnih knjiga, filmova… što iznosi 1.700 jedinica dnevno, odnosno 20-tak jedinica po učlanjenom korisniku
  • u bibliobusima je za korisnike i sve druge posjetitelje u 2018. organizirano više od 300 kulturnih, edukativnih i animacijskih programa

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice