Čitanjem do mišljenja i promjene

26. ožujka 2019.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica u ponedjeljak, 1. travnja 2019. u 18.00 sati u Čitaonici tiska organizira predavanje za roditelje, učitelje, odgojitelje i sve zainteresirane „Čitanjem do mišljenja i promjene“. Predavanje će održati  dr. sc. Marija Ott Franolić povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige i obilježavanja 6. rođendana nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ (2.4.). 

Marija Ott Franolić doktorirala je na ženskoj povijesti i ženskim autobiografskim tekstovima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je stipendije Centra za napredne studije (Center for Advanced Studies CAS SEE) Sveučilišta u Rijeci. Članica je udruge Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja. Teorijski se bavi povezanošću čitanja, mišljenja i empatije. Organizira i vodi brojne radionice za poticanje čitanja s vrtićkom djecom, učenicima i studentima, a već petu godinu uspješno vodi književnu radionicu Crna kutija u Knjižnici Medveščak u Zagrebu. Drži predavanja o važnosti čitanja za odgojitelje i roditelje. Bila je članica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja pri Ministarstvu kulture. Vodila je projekt Laboratorij čitanja

U predavanju ćemo saznati kako malu djecu potaknuti na čitanje, kako čitati djeci da im se obogati vokabular, potakne na kreativnost, kritičko mišljenje i suosjećanje? Na što valja obratiti pozornost pri odabiru dječjih knjiga? Kako stariju djecu zadržati kao čitatelje, kako ih ohrabriti da formiraju i izraze svoje mišljenje? 

Čitanje nas čini maštovitijima, širi nam horizonte i pomaže nam da bolje oblikujemo svoje misli. Dobar tekst nas može potaknuti na razmišljanje o sebi ali i o međuljudskim odnosima i funkcioniranju društva. No može li nas čitanje mijenjati? Možemo li uživljavanjem u tuđe sudbine o kojima čitamo postati empatičniji i solidarniji ljudi, zainteresirani za stvaranje boljega društva? 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice