CIKLUS PREDAVANJA MARIJANA ŠPOLJARA IZ POVIJESTI UMJETNOSTI

9. ožujka 2010.

Knjižnica i čitaonica «Fran Galović» Koprivnica započinje s novim programom pod nazivom «Kako gledati sliku?»., koji će biti zanimljiv posebice ljubiteljima likovne umjetnosti.

Duboko smo, naime, uronjeni u civilizaciju slike. Sve je oko nas prožeto vizualnim senzacijama. Postavlja se pitanje: Znamo li ih odčitati i do kraja dešifrirati? Pođimo od obične slike kao umjetničkog proizvoda: ne susrećemo li se, najčešće, s pitanjem o njezinoj teškoj „čitljivosti“, o nerazumljivosti, a ako je riječ o nekom avangardnom djelu o njezinoj potpunoj hermetičnosti.

Kroz opuštena i interaktivna predavanja koja će se održavati u naredna četiri mjeseca (ožujak – lipanj) svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu, povjesničar umjetnosti i galerist Marijan Špoljar pokušat će zajedno s posjetiteljima odgovoriti na ova najčešća pitanja i dileme o umjetnosti.

Tema koja će biti obrađena u ponedjeljak, 15. ožujka 2010. od 19.00 sati (Čitaonica tiska na prvom katu) ima naziv “Večeras improviziramo!», a svi zainteresirani pozivaju se da ponesu reprodukciju ili originalnu sliku koju bi željeli analizirati.

Teme narednih predavanju bit će: «Kako su Mona Lisi narasli brkovi» (travanj), «Od špilje do Hlebina» (svibanj) i «Udarna petorka: Picasso, Malevic, Pollock, Warhol, Beuys (rezerva: Kožarić)» (lipanj).

Pozivamo vas da pokušamo zajedno „ući u sliku“, vidjeti gdje su njezine skrivene vrijednosti, uhvatiti njezine zapretene niti.

Ulaz je slobodan za sve zaintersirane.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice