Čarobna Noć knjige s bibliobusom u Koprivničkom Ivancu

27. travnja 2022.

U ponedjeljak, 25. travnja 2022. godine, završna večer obilježavanja ovogodišnje manifestacije Noći knjige u Bibliobusnoj službi Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica bila je posvećena učenicima Osnovne škole Koprivnički Ivanec.

S obzirom na to da je tema manifestacije ove godine bila sloboda, a jedna od najvećih sloboda i to upravo u kontekstu knjige i čitanja jest sloboda mašte ili fantazije, djelatnice Bibliobusne službe odlučile su za učenike OŠ Koprivnički Ivanec, velike ljubitelje serijala o Harryju Potteru, prirediti druženje i radionicu kojima su zajedno na jednu večer uronili u fantastični svijet Harryja Pottera.

Interes za radionicu bio je izrazito velik, a sudjelovalo je četrdesetak učenika od 3. do 8. razreda, uz nekoliko bivših učenica OŠ Koprivnički Ivanec koje sada pohađaju srednju školu. Prije same radionice, učenike su pozdravili školski knjižničar Josip Ferlindeš, zamjenica ravnateljice Irena Rakuša, načelnik Općine Koprivnički Ivanec Zoran Vrabelj i voditeljica Bibliobusne službe Valentina Mikec.

Radionica je započela razgovorom o svijetu Harryja Pottera, a zatim su se učenici na temelju testa osobnosti imali priliku razvrstati u domove škole u Hogwartsu koju u serijalu pohađaju Harry Potter i njegovi prijatelji. Učenici su zatim od papira izrađivali kutne straničnike u bojama i s motivima doma u koji su se svrstali. Nakon toga, učenici su sudjelovali u satu Čarobnih napitaka. Recept koji im je unaprijed pripremljen trebali su zajedno pročitati, naći i izmjeriti sastojke poput zmajske krvi, sluzi od zdrobljenih buba i vukodlakovih dlaka te ih pažljivo iskombinirati u pravom trenutku. Na temelju burne reakcije sastojaka koji su se zapjenili i višestruko povećali u volumenu, učenici su uspješno zaključili da se radilo o reakciji octa, sode bikarbone i deterdženta za suđe. Kao iznenađenje, knjižničarke iz bibliobusa su za učenike pripremile slatkiš iz filmova o Harryju Potteru Grah Sveokusnjak Bertieja Botta, a hrabri učenici nisu se bojali probati bombone, unatoč tome što su mogli izabrati one s okusom pseće hrane, paste za zube ili stonoge. Za kraj Čarobne Noći knjige, učenici su imali priliku fotografirati se u dekoriranom bibliobusu s različitim rekvizitima iz svijeta Harryja Pottera poput plašta, štapića, kravate i naočala, pri čemu su se beskrajno zabavili.

Inače, OŠ Koprivnički Ivanec ima najmlađu i prostorom najmanju školsku knjižnicu u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali itekako funkcionalnu i opremljenu. Kroz radionicu i suradnju sa školskom knjižnicom i školom u cjelini, knjižničarke iz Bibliobusne službe željele su naglasiti važnost bibliobusa u podupiranju odgojno-obrazovnog rada u školama na terenu koji obilazi, ne samo kao opskrbljivača lektirama, nego i kao mjesta za poticanje čitanja iz zabave i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Upravo to potvrdila je ravnateljica OŠ Koprivnički Ivanec Kristina Furkes koja je istaknula da je u trenutcima kada nisu imali ni knjižničara, niti školsku knjižnicu neizmjerna pomoć stizala od Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” i njihove Bibliobusne službe te su im na tome jako zahvalni. Sada svakom zajedničkom akcijom samo produbljuju suradnju i zajedno grade kulturu čitanja kod učenika, a u tome školi značajno pomaže i Općina Koprivnički Ivanec koja im svake godine financijski pomaže u nabavi i opremanju knjižnice i knjižnične građe.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice