BROJNE AKTIVNOSTI U TJEDNU CJELOŽIVOTNOG UČENJA

7. listopada 2014.

Tema: DOBRO JE UČITI!

U Tjednu cjeloživotnog učenja od 29.9. do 5.10.2014. pod motom „Dobro je učiti“ Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica održala je u suradnji s partnerima čak 12 programa za gotovo 300 sudionika.

Program poticanja čitanja i pismenosti proveden je u Pričaonici za djecu predškolske dobi od 4 godine nadalje (tema: Biti različit, u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije). Na pričaonici je sudjelovalo 25 djece kojima su voditeljica i odgajateljica Branka Grudić i gošće Ana Glavaš, Josipa Das i Ana Tkalčec pričale o važnosti čitanja te uvažavanja različitosti. Programi bibliopedagogije obuhvatili su osnovnu poduku u informacijskoj i knjižničnoj pismenost  i to za dvanaestak nezaposlenih osoba (u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – ispostava Koprivnica), potom za šestero  polaznika 8. razreda osnovnog obrazovanja odraslih (u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica), kao i za 35 studenata Sveučilišta SJEVER u Koprivnici (u suradnji sa Sveučilištem Sjever i Pučkim otvorenim učilištem). Za 14 djece se održala osnovna poduka  u traženju informacija „Zajedno ćemo upoznavati enciklopedije“. 

U okviru programa poticanja cjeloživotnog učenja odraslih održano je u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici predavanje Nevena Svibena „Alzheimer – ljudsko lice demencije”   sa šezdesetak sudionika te izložba fotografija Mirjane MILJKOVIĆ i Nevena SVIBENA u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica (uz Dan starijih osoba i Tjedan cjeloživotnog učenja). 

„Od književnog teksta preko dramskog predloška do scenske igre“ naziv je oglednog sata za odgajatelje, učitelje razredne nastave te školske knjižničare koji je za čak 60 odgajatelja, učitelja razredne nastave te školskih knjižničara održala  Sanja Lovrenčić, književnica, prevoditeljica i nakladnica  i Lidija Dujić, sveučilišna predavačica, urednica i književnica.

  „Kako pretražiti e-katalog knjižnice“ naziv je radionice koju su održale koprivničke dječje knjižničarke i na kojoj je sudjelovalo četvero  odgajatelja dječjih vrtića iz okolice Koprivnice.

Radionica „Čitateljski klubovi: povijest, osnivanje, organizacija, provođenje“ (u suradnji s Centrom za stalno stručno usavršavanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu) privukla je 34 zainteresiranih knjižničara narodnih i školskih knjižnica, nastavnika osnovnih i srednjih škola, i ostale koje zanima vođenje i rad u čitateljskim klubovima. 

Kao posljednji događaj održan je Okrugli stol: USPJEŠNI POJEDINCI SU CJELOŽIVOTNI STUDENTI (Program Zajedno do zapošljavanja) u suradnji Knjižnice s Klubom poslovnih žena Alfa Koprivnica. Prisustvovalo je dvadesetak sudionika, a uvodni predavač i moderator rasprave bio je dr.sc. Davor Perkov, profesor Visoke poslovne škole Libertas-Zagreb i poslovni savjetnik.  Ostali govornici bili su Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnice Koprivnice, Ivan  Pal, zamjenik župana KKŽ, Marta Dombaj, Ksenija Krušelj, Dubravka Horvat, Sanja Pernjak i Dijana Sabolović-Krajina. 

Provedeni programi i velik odaziv različitih dobnih i društveno-profesionalnih skupina sudionika dodatno afirmiraju Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ kao središte neformalnog učenja u lokalnoj zajednici, prvenstveno u područjima poticanja čitanja i pismenosti kao temeljnih kompetencija kako u osobnom životu svakog od nas, tako i u suvremenom društvu općenito – od rane i obiteljske pismenosti, preko funkcionalne, informacijske, digitalne i multimedijalne do  zdravstvene, multikulturalne i ostale pismenosti.  

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice