Briga o zdravim zubima – recimo ne karijesu

17. kolovoza 2017.

Petak, 18. 8. 2017. u 10.00 sati
Predavačice:
dr. dent. med. Nataša Halusek i Sandra Posavec, med. Sestra

U suradnji s Općom bolnicom „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica
Terasa ispred Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica / u slučaju lošeg vremena Čitaonica tiska

NAPOMENA: Na svakom susretu sa zdravstvenim stručnjacima učenici i nastavnici usmjerenja za medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege Srednje škole Koprivnica mjerit će zainteresiranim građanima krvni tlak, razinu šećera u krvi i indeks tjelesne mase, dok će knjižničari preporučivati knjižničnu građu na pojedine zdravstvene teme.

Cilj ovog zdravstvenog susreta je dodatno infomirati građane o značenju oralne higijene, budući da je mehaničko uklanjanje ostataka hrane ključ prevencije karijesa. Dr. dent. med. Nataša Halusek i Sandra Posavec, med. sestra iz Doma zdravlja Koprivnica bit će na raspolaganju svima kojima je potrebna dodatna motivacija za odlazak kod stomatologa na kontrolne preglede i primjenu osnovnih preventivnih mjera kod kuće.

Karijes se smatra jednom od najrasprostranjenijih bolesti današnjice. Proces nastanka karijesa je složen, a počinje na površini zuba. Glavni etiološki čimbenik za nastanak karijesa je zubni plak, koji se stvara od ostatka hrane na zubima i predstavlja podlogu za razmnožavanje kariogenih bakterija. Upravo metabolički i kemijski proizvodi ovih bakterija snizuju PH ili vrijednost kiselosti, što za posljedicu ima demineralizaciju zuba. Ako se proces ne zaustavi u početnom stadiju, dolazi do stvaranja kaviteta (rupa). Tako nastali karijes se produbljuje i napreduje zahvaljujući nagomilavanju hrane i bakterija u spomenutom kavitetu. Nakon određenog vremena pojavit će se bol,  što je znak da je proces napredovao u dubinu. Ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere u liječenju nastalog stanja karijes će napredovati do zubnog živca i izazvati još neugodnije simptome i jače bolove.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice