Bijeli štap u Pričaonici – uoči Međunarodnog dana bijelog štapa

16. listopada 2013.

U ponedjeljak, 14. listopada 2013. godine u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održana je pričaonica za djecu predškolske dobi, a tema je bila „Priča o bijelom štapu“.
Pričaonica je održana uoči Međunarodnog dana bijelog štapa (15. listopada) stoga su uz voditeljicu Branku Grudić u pričaonici sudjelovale i gošće iz Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije – Josipa Das, Ana Glavaš i Ana Tkalčec te osnovnonoškolka Ana Lucija Abramović, autorica taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu.
Polaznici pričaonice imali su priliku čuti dvije priče. Prvu od njih im je ispričala mlada autorica, učenica 4. razreda Osnovne škole „Đuro Ester“ koja je za svoju slikovnicu „Martin i Nina“ osvojila 2. nagradu na državnom natječaju za učenike osnovnih škola u pisanju i ilustriranju vlastite priče „Moja prva knjiga“. Osim što su čuli lijepu priču o prijateljstvu, predškolci su tu istu slikovnicu i opipali jer je slikovnica opremljena ilustracijama opipljivim na dodir i tekstom na brailleovom pismu kojeg je pripremila Ana Tkalčec. Spomenutu slikovnicu svi zainteresirani mogu vidjeti u Dječjem odjelu Knjižnice. Članice Udruge slijepih su za ovu priliku odabrale priču o zaštitnom znaku slijepih osoba – bijelom štapu, pomagalu u kretanju kojeg je dobra vila poklonila slijepoj djevojčici i time joj olakšala svakodnevno kretanje. U prostoru Dječjeg odjela 20 predškolaca je kroz slušanje, igru i interakciju imalo priliku vidjeti kako se slabovidne i slijepe osobe kreću kroz prostor te u kojoj mjeri se oslanjaju na pomoć bijelog štapa u svakodnevnom životu.
Ova pričaonica je jedna u nizu onih koje će Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ jednom mjesečno sve do kraja tekuće godine provoditi u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije. Sljedeći mjesec tema će biti „Priča o točkastom pismu“, a za prosinac je najavljena pričaonica pod temom „Sat bontončeka“.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice