Bibliobusna služba radionicama robotike obilježila ovogodišnju Noć knjige

26. travnja 2023.

Noć knjige manifestacija je koja se već tradicionalno obilježava svake godine uz Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja). S obzirom na zajednički i blizak cilj poticanja čitanja i važnosti knjige, Bibliobusna služba Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica uvijek se rado odaziva obilježavanju takvih manifestacija. Ovogodišnje, vrlo aktualne teme bile su vezane uz fenomene umjetne inteligencije i robotike, te njihovog utjecaja na razne aspekte ljudskog života, osobito na književnost, knjigu i čitanje.

U petak, 21. travnja 2023. godine održane su dvije radionice robotike u skladu s temom. Prva je održana u područnoj školi Reka, a sudjelovali su učenici 1. i 3. razreda. Nakon čitanja slikovnice „Roboti“ Kašmira Huseinovića, učenici su s knjižničarkom razgovarali o tome bi li voljeli imati robota, kakav bi bio i u čemu bi im pomagao, a zatim su se poigrali robotom Indijem. Kada su naučili da robot funkcionira pomoću senzora koji očitavaju boje, učenici su zajednički vježbali vještine računalnog razmišljanja i rješavanja problema osmišljavanjem labirinta koje je robot trebao svladati, a na kraju su, dodijelivši boje određenim dijelovima slikovnice koju su prethodno čuli pomoću robota, raščlanili i prepričali priču.

Za učenike od 3. do 6. razreda osnovne škole u Sokolovcu održana je radionica najviše fokusirana na robota Maqueena. Nakon čitanja nekoliko ulomaka iz djela R.U.R. Karela Čapeka u kojemu se prvi put spominje riječ robot i uvodnog dijela o robotima i njihovoj uporabi u današnjem svijetu, učenici su upoznali osnovne naredbe za svjetleće diode, kretanje i reproduciranje zvuka u radu robota. U završnom dijelu radionice, učenici su upoznali i rad na indiju, Artieju i Dashu, drugim edukacijskim robotima dostupnim za korištenje u bibliobusu i knjižnici koji služe učenju kroz igru i zabavu.

Osim povezivanja čitanja i programiranja, mnogi su sudionici ovih radionica odmah izrazili želju da i samostalno kod kuće dodatno urone u svijet STEM-a i robotike i pitali kada sljedeći put dolazi bibliobus kako bi došli posuditi robota!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice