BIBLIOBUS NAKON 30 GODINA POSLJEDNJI PUTA U PODRAVKI?

29. listopada 2009.

U petak, 30. listopada 2009. godine, nakon dva mjeseca prikupljanja knjiga, bibliobus Knjižnice i čitaonice «Fran Galović» Koprivnica prestaje do daljnjega obilaziti stajališta uz šest Podravkinih pogona (Belupo, Danica, Tvornica Vegeta, Tvornica juha i polugotovih jela, Proizvodnja kremnih namaza i Starčevićeva 32).

Zahtjev za raskid ugovora još 18. kolovoza 2009., usred proračunske godine, uputio je Knjižnici predsjednik uprave Podravke d.d. uz obrazloženje: «…Nažalost, u novonastaloj ekonomskoj situaciji u kojoj Podravka d.d. mora više nego ikad razmišljati o transparentnosti i optimizaciji troškova poslovanja, ispunjavanje obveze iz Ugovora za Podravku d.d. predstavlja određeno opterećenje i nije od primarne potrebe.». Posebno treba istaknuti da je godišnja naknada troškova za usluge bibliobusa Knjižnici i čitaonici «Fran Galović» Koprivnica za Podravku d.d. iznosila svega 30.000,00 kuna (nepromijenjen iznos od 2004. godine), te da Podravka d.d. nije ove godine izvršila ni ovako niske svoje ugovorene obaveze.

Ove godine je na zahtjev Podravke d.d. prekinuto i višegodišnje parkiranje bibliobusa u tvorničkom krugu, pa je od 1. srpnja 2009. bibliobus parkiran u krugu korivničke Gimnazije, što mu jamči sigurnost, ali ne i zaštitu od klimatskih nepogoda.

U godini u kojoj koprivnička knjižnica s ponosom obilježava 30 godina kontinuiranog djelovanja bibliobusa – putujuće knjižnice, namijenjene prvenstveno onima koji nemaju mogućnost ili im je otežano korištenje stacioniranih knjižnica, također treba istaknuti da je «Podravka» još 1979. godine financijski i lobirajući pomogla u nabavi prvog bibliobusa, te 2002. u nabavi novog vozila, koji je u skladu sa svojom misijom knjigama opskrbljivao i Podravkine radnike, prvenstveno u pogonima industrijske zone, dislociranima od središta grada i gradske knjižnice.

Na zamolbu knjižnice da se još jednom razmotri mogućnost nastavka suradnje uzimajući u obzir 30-godišnji kontinuitet ove među radnicima izuzetno popularne kulturne ponude u opskrbi knjigama, koju je samo ove godine koristilo preko 1000 zaposlenika Podravke d.d., do sada nije odgovoreno. Stoga će koprivnička knjižnica još jednom uputiti dopis o nastavku suradnje Podravkinim sindikatima (PPDIV, HUS i SIMPOD), Podravkinoj Upravi i Nadzornom odboru, budući da se radi o usluzi s tridesetogodišnjom tradicijom, koju je Podravkina uprava osiguravala radnicima uz najnižu moguću naknadu, ali koja je znatno doprinosila kulturnom standardu njenih zaposlenika.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice