BESPLATNA ČLANARINA ZA GRAĐANE KOPRIVNCE

31. ožujka 2008.

TEMELJEM ZAKLJUČKA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA KOPRIVNICE OD 25. 03. 2008. GODINE, ZA KORISNIKE KNJIŽNICE I ČITAONICE “FRAN GALOVIĆ” KOPRIVNICA S PREBIVALIŠTEM NA PODRUČJU GRADA KOPRIVNICE,

TROŠKOVE ČLANARINE ZA 2008. GODINU SNOSIT ĆE GRAD KOPRIVNICA. ZAKLJUČAK SE PRIMJENJUJE OD 01. 04. 2008. GODINE.

Koprivnička Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” godinama skrbi o uključivanju što većeg broja građana u korištenje knjižničnih usluga, a članarina je svakako jedan od najbitnijih faktora. Mogućnost besplatnog učlanjivanja imaju svi učenici prvih razreda koprivničkih osnovnih škola, zatim djeca iz obitelji s troje i više djece, djeca iz Dječjeg doma Svitanje, djeca i odrasli s invaliditetom, te djeca čija su oba roditelja nezaposlena, dok je upola smanjena članarina za učenike, studente, umirovljenike i nezaposlene. U 2007. godini besplatno je učlanjeno 878 osoba (200 na Dječjem odjelu i 678 na Odjelu za odrasle sa Stručno-znanstvenim odjelom). Knjižnica jednom godišnje provodi i akciju Knjižnica otvorenih vrata, kojom se građanima koji još nisu članovi Knjižnice omogućuje jednogodišnje besplatno korištenje (u 2007. je na takav način učlanjeno 313 novih članova – od toga 243 odraslih i 70 djece).

Od 1. travnja 2008. Knjižnica će omogućiti još jednu pogodnost svojim korisnicima s prebivalištem na području grada Koprivnice. Poglavarstvo grada Koprivnice na čelu s gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem prepoznalo je visoku vrijednost knjižničnih usluga, te je odlučilo učiniti ih dostupnima baš svim građanima Koprivnice, subvencijom njihove članarine. Inače, preporuka UNESCO-a da osnivači javnih knjižnica – gradovi i oćine – finaciraju knjižnice tako da bar djeci i mladima do 18 godina osiguraju njihovo besplatno korištenje, trebala bi uskoro zaživjeti i u Hrvatskoj. Već je ugrađena i u prijedlog novog Zakona o knjižnicama koji će ove godine ući u saborsku proceduru. No, građani Koprivnice bit će prvi u Hrvatskoj koji će moći koristiti knjižnicu bez plaćanja članarine, te u tome Koprivnica prednjači pred mnogo većim sredinama. Sredstva koja će grad Koprivnica izdvojiti u svrhu subvencioniranja članarine svakako će unaprijediti rad Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”, odnosno omogućiti nove i bolje bolje usluge građanima.

Ovakvo visoko rangiranje usluga Knjižnice među ostalim uslugama koje grad Koprivnica pruža građanima, daje naslutiti kako će u skoroj budućnosti Grad Koprivnica imati i maksimalno razumijevanje za potrebu gradnje nove knjižnične zgrade, u kojoj bi u punoj mjeri mogle doći do izražaja postojeće i nove usluge za potrebe što je moguće većeg broja građana.

D. Sabolović-Krajina

ZA OSTALE KORISNIKE S PREBIVALIŠTEM IZVAN GRADA KOPRIVNICE NAPLAĆIVAT ĆE SE ČLANARINA PREMA POSTOJEĆEM CJENIKU.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice