Anita Peti-Stantić predstavila najnoviju knjigu “Čitanjem do (spo)razumijevanja”

20. rujna 2019.

U srijedu, 18.9.2019. godine u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Anita Peti-Stantić, profesorica poredbene slavenske lingvistike i slovenskoga na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predstavila je svoju najnoviju knjigu “Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti”. Predstavljanje je organizirano u suradnji s Nakladničkom kućom Ljevak i Hrvatskim čitateljskim društvom.

Anita Peti-Stantić  čitanjem se praktično, teorijski i vrlo strastveno bavi već dvadesetak godina. Osnovna je teza od koje se u knjizi “Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti” polazi ta da čitanje čovjeku nije prirodno, ono je najsloženija jezična aktivnost koju nije lako savladati, u koju je potrebno uložiti mnogo napora, osobito kako bi djeca naučila čitati s razumijevanjem, tj. dubinski čitati i kako bi razvila kritičko mišljenje. Osobito je važna uloga poticanja čitanja u obitelji, knjižnicama, lokalnim zajednicama i obrazovnom sustavu. Istraživanja pokazuju da djeca ne razumiju tekstove s kojima se susreću u školskim udžbenicima jer su zasićeni njima nepoznatim riječima. Tendencija je da se tekstovi pojednostavnjuju što nije dobar put, daleko bi svrsishodnije bilo jačati vokabular kod djece od najranije dobi. Djeca s kojom se od najranije dobi radi na jačanju vokabulara (kroz jezične igre, brojalice, razgovor, čitanje slikovnica i sl.) brže i lakše savladavaju čitanje od onih koji nemaju razvijene predčitalačke vještine, a s vremenom se razlike drastično povećavaju. Djeca koja nemaju razvijene predčitalačke vještine i ne vladaju vokabularom kojim bi trebala vladati s obzirom na svoju dob teže savladavaju čitanje, ali i brojne druge vještine neophodne za snalaženje u svijetu kakav danas poznajemo.

Ova je knjiga savršeni početak za sve one koji razmišljaju o tome kako spojiti čitanje i mišljenje i kako uopće mlade ljude naučiti da postanu dubinski čitatelji.

Izvrstan osvrt na knjigu preporučujemo pročitati na: https://www.mvinfo.hr/clanak/anita-peti-stantic-citanjem-do-spo-razumijevanja.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice