8. okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“

24. ožujka 2017.

U ponedjeljak, 3. 4. 2017.  od 9.00 do 14.00 sati Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizira  povodom 8. travnja, Svjetskog dana Roma, 8. okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“  na temu „Suradnja s roditeljima Romima“. Suorganizatori su Udruga Roma „Korak po korak“ Koprivničko-križevačke županije, Pučko otvoreno učilište „Korak po korak“ iz Zagreba i Mreža podrške romskoj djeci  REYN Hrvatska.

Za razliku od prethodnih okruglih stolova na kojim su svoja iskustva i primjere dobre prakse izlagali stručnjaci i Romi uglavnom s koprivničkog područja, ove godine izlaganja o programima i projektima osnaživanja romske djece i njihovih roditelja održat će Ermila Pozaić, viša stručna savjetnica za obrazovanje Roma u Ministarstvu znanosti i  obrazovanja Republike Hrvatske, Kristina Sučić i Zrinka Hafizović iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Siska, Asja Korbar, koordinatorica Mreže podrške romskoj djeci  REYN Hrvatska i predstavnica POU Korak po korak Zagreb, Sandra Sekulić i i Luca Drinić,   učiteljice u Osnovnoj školi Huga Badalića Slavonski Brod – Područna škola Jelas te  Vesna Perhoč, učiteljica razredne nastave u  OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Međimurje, koja je za svoje izuzetne rezultate u radu s djecom i roditeljima romske nacionalnosti dobila nagradu Mreže podrške romskoj djeci REYN Hrvatska.

Primjere dobre prakse sa šireg  koprivničkog područja predstavit će Antonija Mandić, ravnateljica Gradska knjižnica Đurđevac, roditelji Romi Željko Oršoš iz Reka i Alen Balog iz Botova te Mladen Bogdanić, romski pomagač u nastavi  i Višnjica Šestak, učiteljica u Osnovnoj školi „Prof. Blaž Mađer“ Novigrad Podravski – Područna škola Plavšinac

Uvod u stručni skup s pregledom tema i zaključaka s dosadašnjih okruglih stolova dat će Franjo Horvat, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko – križevačke županije i Udruge Roma „Korak po korak“  i dr.sc. Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ od 2010. godine organizira okrugle stolove koji imaju nekoliko ciljeva. Prvi cilj je poboljšati životne šanse romskoj djeci koja žive u siromaštvu i teškim uvjetima kroz formalne i neformalne oblike obrazovanja kako bi se što lakše uključila u život lokalne zajednice i društva. Drugi cilj je potaknuti što veću i kvalitetniju uključenost romske djece i mladih u obrazovni proces. Treći cilj je poboljšati stručne kompetencije stručnjake različitih profila koji rade s pripadnicima romske zajednice te omogućiti umrežavanje stručnjaka iz  različitih područja i različitih profila i njihovu suradnju s romskim udrugama, predstavnicim Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije i općina na širem koprivničkom području.

Kao i prethodnih godina, svi zainteresirane sudionici okruglog stola moći će prilikom dolaska na stručni skup pripremiti poklone (slikovnice i slatkiše) za romsku djecu, koji će im se uručiti prilikom posjete knjižničara i predstavnika romskih udruga romskim naseljima.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice