7. Zdravstveni susret pod suncobranima

24. kolovoza 2015.

Posljednji ovogodišnji „Zdravstveni savjeti pod suncobranima“ bit će održani u petak 28.8.2015. s početkom u 10.00 sati na terasi ispred Knjižnice. Tema savjeta bit će „Rekreacija – malim koracima do kvalitetnijeg života“, a o njoj će govoriti Dražen Papac, prvostupnik fizioterapije. Učenici usmjerenja za medicinske sestre, Mirna Dukić i Domagoj Brkić, sudionicima će mjeriti krvni tlak i računati indeks tjelesne mase.

Bavljenje rekreacijom i rekreativnim oblikom određenog sporta vrlo je važno i korisno za zdravlje. Umjerene aktivnosti kroz razne oblike kretanja (hodanje, bicikliranje, trčanje , plivanje  i dr. ) moraju biti prilagođeni dobi, stanju organizma i trenutnoj kondiciji. Ako postoje određeni zdravstveni problemi, prije bavljenja rekreacijom potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili drugom stručnom zdravstvenom osobom. Rekreiranje utječe pozitivno na krvožilni sustav (dobru prokrvljenost i opskrbu kisikom cijelog organizma ), lokomotorni sustav (održavanje i poboljšanje gibljivosti zglobova te dobar tonus mišića ) i na mentalno stanje (opće zadovoljstvo i sreća ). Najvažniji učinak bavljenja rekreacijom povećani je nivo prevencije od različitih bolesti i poboljšanje sveukupne kvalitete života.

Dražen Papac u Zagrebu je završio Višu medicinsku školu, smjer fizioterapeut. Od 1991. godine radi u Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek” na Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Završio je i  tečaj manualne limfne drenaže, McKenzie tečaj ( 2.st) rješavanja problematike kralježnice, a radio je i u sportskim klubovima.

Uz ovaj Zdravstveni susret preporučujemo autobiografski roman:

Haruki Murakami: O čemu govorim kada govorim o trčanju

Ovo intimno sjećanje je i dnevnik treninga i putopis, a govori o četveromjesečnim pripremama za Newyorški maraton 2005. godine. Murakami nas vodi na put od tokijskog parka Jingu Gaien, gdje je svojedobno dijelio stazu sa sudionikom olimpijade, do rijeke Charles u Bostonu, gdje se našao među brucošicama s Harvarda koje su trčale brže od njega.
Neobična, sportska prizma čitatelju nudi široku panoramu sjećanja i zanimljivih uvida u Murakamija: trenutak kad se odlučio postati pisac, najveće trijumfe i razočarenja, strast prema starim LP pločama i postavljanje osobnog rekorda nakon pedesete godine života, a potom je slijedio neminovni pad tjelesnih mogućnosti.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice