6. okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“

24. ožujka 2015.

Pozivamo Vas na 6. okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“, koji će se održati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u ponedjeljak, 30.03.2015.  od 11.30 do 14.00 sati (Stručno –znanstveni odjel, II. kat).  Ovogodišnje teme su : uključivanje romske djece u predškolske programe te postignuća i izazovi u radu s romskom djecom u protekloj godini. 

Program se nalazi u privitku. 

Stručni skup se održava povodom 8. travnja, Svjetskog dana Roma.  

Stručnom skupu prisustvovat će stručnjaci različitog profila koji rade s romskom djecom (odgajatelji, učitelji, stručni suradnici u nastavi, knjižničari, socijalni radnici i drugi), predstavnici romskih udruga, predstavnici općina Drnje, Legrad i Novigrad Podravski te  Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. 

Stručnom skupu također će prisustvovati zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Romskog nacionalnog vijeća Veljko Kajtazi, pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH  Aleksa Đokić sa suradnikom Orhanom Memedijem, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak,  načelnik Općina Drnje Slavko Loth i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.  

Kao gosti županijske Udruge Roma “Korak po korak” i Koprivničko-križevačke županije skupu će prisustvovati i vosoka delegacija Autonomne pokrajine Vojvodine iz Novog Sada. 

Skupu će biti predstavljen Vid Oršuš, dobitnik nagrade „Maslačak znanja“ za postignuća u obrazovanju odraslih za 2014. godinu. Svoje umijeće pokazat će i romska djeca iz Romske plesne skupine OŠ „Braća Radić“ Koprivnica. 

  

Izlaganja na temu  uključivanja romske djece u predškolske programe održat će predstavnici dječjeg vrtića, škole i načelnik Općine Drnje te predstavnici Međimurja i Vojvodine. Izlaganja na temu postignuća i izazova u radu s romskom djecom u proteklih godinu dana održat će predstavnici Osnovne škole „Braća Radić“ Koprivnica, Knjižnice i čitaonice “Fran Galović“ Koprivnica, Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje Koprivnica te Pučkog otvorenog učilište Koprivnica. 

Svi zainteresiranai mogu prilikom dolaska na Okrugli stol donijeti poklone za romsku djecu (slikovnice i slatkiše), koje će im uručiti knjižničari prilikom skorog posjeta bibliobusa romskim naseljima na koprivničkom području.

Za iniciranje i organiziranje ovih okruglih stolova,  kao  i ostale programe podrške romskoj zajednici, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica dobila je nekoliko međunarodnih nagrada i priznanja: EIFL Public Library Innovation Programme (EIFL-PLIP) Innovation Award za program potpore romskoj zajednici, posebice djeci i mladima, pomoću korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije (2013.), The 2014 American Library Association (ALA) Presidential Citation for Innovative International Library Projects za iniciranje i organiziranje okruglih stolova te umrežavanje stručnjaka različitih profila u lokalnoj zajednici u suradnji s romskim udrugama i predstavnicima lokalnih uprava i samouprava. U 2015. koprivnička Knjižnica nominirana je za UN-ovu Nagradu WSIS – World Summit on Information Society Project Prize 2015.  

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice